Un nou tip de sticlă, pentru a preveni accidentele cu păsări

0

În Marea Britania va fi introdus un nou tip de sticlă, realizat de cercetători după modelul pânzelor de păianjen. Scopul: reducerea numărului uriaș de accidente cu păsări care se cioncnesc anual în ferestre.

 

Ornilux, căci așa se va numi noul material, este prevăzut cu o rețea de fibre la suprafață care, deși sunt invizibile pentru oameni, reflectă lumina ultravioletă, ceea ce le atrage atenția păsărilor. Ornilux este realizat după modelul pânzelor de păianjen, mătasea lor conținând fire reflectorizante cu ultraviolete.

Pentru că acest material este mult mai scump decât sticla normală – cu circa 50% -, a fost instalat deocamdată doar într-un turn de observație și alte câteva centre turistice, unde numărul accidentelor cu păsări este considerabil. Ornilux a fost testat în ultimii ani, eficiența lui fiind deja demonstrată, astfel încât, atunci când condițiile economice vor permite, materialul se va produce în masă.

Anual, se estimează că mor în Europa aproximativ 250 de milioane de păsări, datorită ciocnirii de geamuri. Pe viitor, li se recomandă arhitecților să țină cont de acest lucru și să folosească sticlă cu proprietăți reflectorizante, pentru a reduce numărul accidentelor.

 

Sursa: DailyMail

Foto: thirtysomewhere.wordpress.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger