Un nou tip de porumb modificat genetic ar putea fi cultivat în Europa

0

Un al doilea tip de porumb modificat geneticdupă MON810, produs de Pioneer, ar putea fi autorizat pentru cultivare în Europa, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a obligat Comisia Europeană să redeschidă dosarul cerealei transgenice produse de Pioneer. Dosarul porumbului 1507 fusese închis acum patru ani.

porumb

Miercuri, 6 noiembrie, comisarul european pentru sănătate trebuie să susțină o propunere în acest sens, aceasta fiind prima etapă a procesului de câteva săptămâni care ar duce, în final, la autorizarea porumbului modificat genetic. Ar fi prima dată după 2010, anul în care a fost omologat cartoful modificat genetic Amflora, când Europa ar da undă verde cultivării de organisme modificate genetic

TC1507 produce un insecticid care omoară un dăunător al porumbului – ostrinia – și este tolerant la o familie de erbicide pe bază de glufosinat de amoniu. Din 2006, TC1507 este importat în Europa pentru alimentația umană și animală.

Din 2001, Pioneer încearcă să obțină autorizație de la UE pentru cutivarea acestui porumb care este deja cultivat în nouă țări de pe continentul american și în Japonia. După un aviz pozitiv din partea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), în 2005, Comisia a prezentat, în 2009, o propunere de autorizare pe care a transmis-o, conform procedurii, unui comitet de experți din statele membre. Dar aceștia nu s-au pus de acord. Comisia era nevoită, în acest caz, să transmită propunerea Consiliului de miniștri, dar nu a făcut asta niciodată, întârziere care poate fi explicată de blocajele politice pe tema OMG. Pioneer a depus plângere la Curtea de Justiție a UE în 2010, iar, trei ani mai târziu, obține câștig de cauză.

Comisia trebuie, prin urmare, să se supună deciziei cele mai înalte instanțe europene și să ceară avizul Consiliului de miniștri ai mediului. Dacă aceștia nu se decid cu majoritate calificată, hotărârea rămâne la latitudinea CE care, după toate previziunile, va autoriza porumbul.

Chiar și așa, statele membre au la dispoziție o clauză de salvardare pentru a interzice porumbul modificat genetic pe teritoriul propriu. În 2010, când CE a autorizat cartoful Amflora, Ungaria, Austria și Luxemburgul l-au interzis, iar opt țări (Franța, Germania, Luxemburg, Austria, Ungaria, Grecia, Bulgaria și Polonia) au interzis porumbul MON810.

Chiar dacă porumbul TC1507 nu va ajunge pe câmpurile din Europa, decizia Curții de Justiție creează un precedent, încurajând companiile de biotehnologie să presese CE în sensul autorizării plantelor modificate genetic. În prezent, 18 organisme modificate genetic așteaptă autorizare de cultivare din partea UE.

Sursa: Le Monde

Puteți citi și:

Legea permite cultivarea OMG în arii protejate

Monsanto renunță la culturile de OMG din Europa


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger