Un nou tip de ciment poate depozita deșeurile radioactive timp de 100.000 de ani

0

Cercetătorii britanici de la Diamond Light Source au anunțat că au pus la punct un nou timp de ciment care poate păstra în siguranță deșeurile radioactive, timp de 100.000 de ani. Această metodă, spun ei, este cu 50% mai eficientă decât oricare altă soluție de management al deșeurilor radioactive și va permite, susțin ei, ca energia nucleară să devină mai sustenabilă.

Marea Britanie intenționează ca în următorii ani să construiască mai multe centrale nucleare, pentru a reduce dependența de combustibili fosili, extrem de poluanți. Prețul energiei nuclare este însă o cantitate mare de deșeuri extrem de periculoase, pentru administrarea cărora cercetătorii caută soluții eficiente încă de la punerea în funcțiune a centralelor nucleare. De această dată, specialiștii britanici vor să construiască din noul material un spațiu de depozitare geologic, amenajat la mare adâncime, unde materialele radioactive să fie stocate în siguranță.

Noul tip de ciment a fost pus la punct în urma unui studiu de un an, în care s-au analizat diversele ”faze minerale” ale acestui material care absoarbe elementele radioactive concentrate. După ce depozitul geologic va fi construit, echipa speră ca acest ciment modificat, care poate absoarbe o mare cantitate de elemente radioactive, să păstreze în siguranță circa 300.000 de metri cubi de deșeuri radioactive, cât se estimează că va produce Marea Britanie până în 2030.

În acest moment, circa 11% din totalul energiei electrice din lume provinde din centrale nucleare, iar cifrele arată că procentul este în creștere. Cu toate acestea, soluția perfectă pentru administrarea deșeurilor se lasă încă așteptată.

Sursa: Inhabitat


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger