Un nou tip de ceas pentru măsurarea mai corectă a timpului

1

Oamenii de ştiinţă francezi spun că au descoperit o modalitate mai corectă de măsurare a timpului, cu ajutorul unui ceas mai bun decât cel atomic, un ceas care “va redefini secunda”. Ceasul atomic este folosit de mult timp pentru măsurarea timpului nostru pământean, dar un ceas alternativ (tot atomic, dar mai performant) demonstrează că este mai bun.

 

 

Cercetătorii francezi spun că acest nou ceas (numit „optical lattice atomic clock”) pierde numai o singură secundă o dată la 300 de milioane de ani, ceea ce îl face superior, ca exactitate, ceasului atomic obişnuit. Astfel, susţine echipa care a inventat acest ceas atomic optic, omenirea ar beneficia de un sistem mai bun de definire a secundei. Mai demult, rotaţia Pământului era folosită pentru măsurarea timpului, o rotaţie echivalând cu o zi. Dar pentru că planeta noastră se învârte şi în jurul axei sale în acelaşi timp în care se învârte în jurul Soarelui, unele zile pot fi mai scurte sau mai lungi decât altele. Ceasul atomic s-a dovedit o metodă mult mai bună de măsurare a timpului lumii şi, din anul 1960, este folosit pentru a defini secunda în sistemul internaţional de măsuri. Acum, însă, ceasul atomic optic vine cu îmbunătăţiri, spun inventatorii săi.

Ceasul atomic foloseşte vibraţiile regulate ale atomilor pentru măsurătorile sale (la fel cum pendulul vechilor ceasuri se legăna măsurând intervalele de timp scurse). Noul ceas se foloseşte de expunerea atomilor la lumină pentru a crea oscilaţiile necesare măsurătorii. „Folosim raze laser, care oscilează mult mai rapid decât microundele (folosite până în prezent), astfel că împărţim timpul în intervale mult mai scurte şi asta ne permite o măsurătoare mai precisă”, explică dr. Jerome Lodewyck de la Observatorul din Paris. Astfel, ceasul optic este de trei ori mai precis decât cel clasic, care pierdea o secundă la fiecare 100 de milioane de ani. Multe tehnologii, precum cele din telecomunicaţii, navigarea cu ajutorul satelitului sau chiar bursele de valori se bazează pe o măsurare cât se poate de exactă a timpului. Cercetătorii francezi speră ca noul lor ceas să redefinească secunda, în viitor, în sistemul internaţional. Studiul lor este publicat în revista Nature Communications.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: BBC


Un comentariu

  1. Pingback: Un nou tip de ceas pentru măsurarea mai corectă a timpului | TOTB.ro – Think Outside the Box | Ora Acum

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger