Un nou success al bio-imprimării 3D: vasele de sânge

0

O echipă de oameni de ştiinţă din domeniul medical, specializaţi în ingineria ţesuturilor, a făcut progrese semnificative către producerea vaselor de sânge, cu ajutorul tehnologiei numite bio-imprimare 3D, scrie site-ul I Fucking Love Science. Studiul lor a fost publicat în revista Lab on a Chip.

 

 

Ingineria ţesuturilor a evoluat mult în ultimii ani, datorită descoperirilor făcute de tehnică şi ştiinţă, dar problema cea mai dificilă a cercetătorilor a rămas, mereu, vascularizarea acestora. Reţelele de vase de sânge, care transportă nutrieţii şi oxigenul către ţesuturi şi ajută la îndepărtarea reziduurilor din ţesuturi, previn moartea celulelor şi, astfel, extind durata de viaţă a unui “produs” organic, dar făcut de mâna omului, cu tehnologia prezentului. Succesul transplanturilor, spre exemplu, depinde şi de acest detaliu important al reţelei de vascularizare.

“Ingineria medicală a prezentului a făcut progrese uluitoare în domeniul producerii ţesuturilor artificiale – de inimă, ficat sau plămâni, spre exemplu. Dar crearea vaselor de sânge rămâne o provocare dificilă pentru domeniu”, a declarat Ali Khademhosseini, autor principal al studiului citat. “Noi am încercat să dezvoltăm o strategie unică pentru vascularizarea unui produs artificial, combinând tehnologia de ultimă oră din domeniul imprimării 3D cu biomateriale”, a explicat acesta. Astfel, mai întâi, echipa a imprimat un şablon de vase de sânge, din fibre de agaroză, care a fost, ulterior, acoperit de o substanţă anume, care, la rândul ei, a fost, apoi, supusă unei proceduri de formare a unor legături foto-induse, iar şablonul de vas de sânge din interior a fost îndepărtat.

Rezultatul constă în micro-canale de sânge perfuzabile, funcţionale, cu diferite arhitecturi; aceste micro-canale au fost inserate în diverse materiale pe bază de hidrogel şi, astfel, echipa care le-a conceput a demonstrat că reţelele astfel construite pot îmbunătăţi transportul şi viabilitatea celulare în ţesuturile artificiale. “În viitor, tehnologia imprimării 3D poate fi folosită pentru a crea ţesuturi complete pentru transplanturi, personalizate în funcţie de nevoile fiecărui pacient sau care să fie folosite altfel decât în interiorul corpului uman, spre exemplu pentru teste pentru dezvoltarea unor medicamente care să fie sigure şi eficiente”, crede autorul principal al studiului.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: IFLS

 

Puteţi citi şi:

VIDEO Chinezii printează 3D locuinţe din materiale reciclate

Un ghips scos la imprimanta 3D ar putea accelera cu 40% vindecarea oaselor

Primul caiac imprimat 3D din lume este funcțional

Piese de schimb pentru avioane de luptă, scoase la imprimantă 3D

Un român, pe locul 5 la o competiţie mondială de imprimare 3D

Urechi umane scoase la imprimantă 3D

Prima puşcă din lume scoasă la imprimanta 3D – test de funcţionare

Ceas din secolul 17, recreat prin imprimare 3D

NASA a imprimat 3D o parte din motorul unei rachete


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger