Un nou studiu trage un mare semnal de alarmă: Plasticul poluează în prezent toate colțurile planetei

0

Oamenii au produs atât de mult plastic după cel de-Al Doilea Război Mondial (5 miliarde de tone, cercetătorii așteptându-se ca cifra să fie de șase ori mai mare până la sfârșitul secolului), că întreaga suprafață a Terrei ar putea fi învelită într-o folie de plastic, arată un studiu internațional, publicat în jurnalul științific Anthropocene și citat de The Guardian. Potrivit cercetării, niciun un colț al planetei nu este ferit de deșeuri din plastic, toate fiind poluate cu resturi de peturi, pungi de supermarket, polistiren, CD-uri, nailonuri sau alte tipuri de plastic, acesta fiind împrăștiat fie în granule microscopice, fie în grămezi mari. Potrivit oamenilor de știință, această situație alarmantă confirmă că oamenii au un impact letal asupra planetei.

„Rezultate sunt foarte surprinzătoare”, spune autorul principal al studiului, Jan Zalasiewicz, de la Universitatea din Leicester. „Știam că oamenii au generat cantități tot mai mari de plastic de toate felurile – de la bachelită și ambalaje din polietilenă, la PVC – în ultimii 70 de ani, dar nu aveam nicio idee cât de mult s-a răspândit de-a lungul planetei. Se pare că plasticul nu doar că plutește în oceane, ci că s-a scufundat până în cele mai adânci părți ale fundului mărilor”.

Cel mai important lucru pe care îl evidențiază noua cercetare este faptul că răspândirea plasticului ar trebui să fie considerată drept indicator al unei noi epoci. Zalasiewicz este directorul unui grup de geologi care evaluează dacă activitățile umane au împins sau nu planeta într-o nouă eră geologică, numită „Antropocen”, care ar fi pus capăt Holocenului, perioadă începută acum circa 12.000 de ani. Majoritatea membrilor din comitetul condus de Zalasiewicz sunt de părere că Antropocenul a început, iar luna aceasta au publicat o lucrare în jurnalul Science în care susțin că o serie de activități umane afectează geologia planetei de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

De exemplu, izotopii radioactivi eliberați de bombele atomice au lăsat o amprentă puternică în pământ, care le va transmite civilizațiilor viitoare că s-a întâmplat ceva ciudat. Creșterea nivelului de dioxid de carbon din oceane, producția masivă de beton și răspândirea aluminiului sunt precizați la rândul lor ca factori ce indică apariția Antropocenului. Factori considerați ca având un impact mai mic asupra mediului, cum ar fi utilizarea tot mai ridicată a plasticului, au fost menționați doar în treacăt.

Zalasiewicz susține însă că punga de plastic și petul joacă un rol mult mai mare în transformările suferite de planetă decât se credea până acum. „Gândiți-vă doar la peștii marini”, spune el. „Foarte mulți dintre ei conțin plastic. Ei cred că e mâncare și îl consumă, iar păsările marine își hrănesc și ele puii cu plastic. Apoi, o parte din el este eliberat sub formă de excremente și ajunge pe fundul mării. Planeta este acoperită încet în plastic”.

În total, în fiecare an sunt produse peste 300 de milioane de tone de plastic. „În 1950, nu produceam deloc. Este o creștere incredibilă”, contină Zalasiewicz. „Acest total anual de 300 de milioane de tone se apropie de greutatea întregii populații a planetei. Iar cifra pentru producția de plastic nu va face decât să crească. Cantitatea totală de plastic produsă după cel de-Al Doilea Război Mondial este de circa 5 miliarde de tone și e foarte probabil să ajungă la 30 de miliarde până la sfârșitul secolului. Impactul va fi colosal”.

Potrivit noii cercetări, plasticul se află deja pe fundul oceanelor, în insule izolate, în subteranul gropilor de gunoi și în lanțul trofic. Chiar și regiunile polare, considerate încă zone virgine, încep să fie afectate; în 2014, cercetătorii au găsit cantități „semnificative” de granule de plastic înghețate în Oceanul Arctic, unde ajunseseră din Pacific. În unele cazuri, viețuitoarele se adaptează la răspândirea plasticului, un exemplu fiind o specie de crab care a început să foloseacă peturile ca locuințe, însă la nivel general, impactul lui asupra vieții sălbatice este dăunător. Multe viețuitoare se încurcă în plastic și se îneacă sau se sufocă. Iar cum materialul se descompune foarte greu, această problemă ar urma să persiste foartă multă vreme.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger