Un nou studiu dovedește că încălzirea oceanelor e provocată de om

0

În ciuda încercărilor politicienilor de pune la îndoială schimbările climatice provocate de om, studiile care arată legătura dintre schimbările de mediu și activitatea umană continuă să apară. Cel mai recent, publicat în Nature Climate Change, dovedește influența omului în încălzirea oceanelor.

Cercetarea a fost realizată de oameni de știință în Statele Unite, Australia, Japonia și India și arată că în ultimii 50 de ani, încălzirea observată a apelor oceanelor se explică doar când sunt luate în calcul, în modelele matematice, emisiile de gaze cu efect de seră.

“Acest studiu întărește concluzia că încălzirea oceanelor observată în ultimii 50 de ani este atribuită activității umane”, spune autorul principal Peter Glecker. Cercetătorii au efectuat o serie de teste pentru a măsura impactul mai multor factori, dar nu au găsit dovezi că încălzirea simultană a celor șapte oceane s-ar explica doar prin variații climatice naturale. Oamenii joacă un rol foarte important, spune Glecker.

Variațiile naturale pot explica încălzirea într-un procent de maxim 10%, mai spun oamenii de știință.

Studiul care confirmă influența activității umane asupra încălzirii oceanelor apare după alte dovezi rapoarte climatice alarmante, precum cele care arată că stațiile de monitorizare din zona arctică indică 400 de părți pe milion de CO2 în atmosferă, peste pragul de 350, considera sigur de către oameni de știință.

Foto: Flickr / CubaGallery

Sursa: The Huffington Post


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger