Un nou studiu diminueaza rolul Soarelui in procesul de incalzire globala

0

Rolul Soarelui in amplificarea schimbarilor climatice pare sa fi fost supraapreciat, arata un nou studiu care sustine ca Pamantul chiar ar putea sa se racoreasca putin in viitor, in loc sa se incalzeasca si mai tare, pe masura ce activitatea din cadrul ciclului solar de 11 ani se intensifica. Pana acum se credea ca odata cu intensificarea activitatii solare – indicata de petele de pe suprafata astrului zilei –, creste si nivelul radiatiilor solare venite inspre Pamant pentru a incalzi planeta.

Un studiu bazat pe datele privind atmosfera Terrei obtinute prin satelit arata ca exista o interactiune complicata intre nivelul variat de radiatii solare rasfrante asupra planetei si cantitatea de ozon din atmosfera, scrie The Independent. Analiza, realizata de oamenii de stiinta de la Imperial College din Londra in perioada 2004-2007, cand activitatea din cadrul ciclului solar incepea sa se diminueze, a observat ca a existat o crestere in nivelul de ozon, rezultata intr-o crestere concomitenta a temperaturilor. Acest fenomen ar fi avut mai degraba o legatura indirecta cu Soarele decat cu sporirea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Cercetatorii subliniaza ca descoperirea lor nu submineaza ideea ca dioxidul de carbon din atmosfera este cauza principala a incalzirii globale, insa spun ca rolul direct al Soarelui in incalzirea planetei a fost supraestimat in modelarile pe computer. „Aceste rezultate schimba ceea ce credeam ca stim despre efectele Soarelui asupra climatului nostru”, spune cercetatorul principal Joanna Haigh pentru publicatia britanica. „Cu toate acestea, ele ne prezinta doar o mica imagine a activitatii Soarelui, iar comportamentul sau pe durata celor trei ani de studiu ar putea fi o anomalie”.

„Nu ne putem hazarda la concluzii pe baza observatiei noastre in aceasta perioada scurta”, mai spune ea. „Totusi, daca studiile viitoare descopera acelasi tipar pe o perioada mai lunga de timp, atunci inseamna ca am supraestimat rolul Soarelui in incalzirea planetei”. Activitatea totala a Soarelui a crescut usor in ultimul secol, indemnandu-i pe unii sceptici ai schimbarilor climatice sa afirme ca Soarele, si nu dioxidul de carbon, cauzeaza incalzirea globala.

Cu toate acestea, autorii recentului studiu, publicat in revista Nature, spun ca activitatea solara ar fi responsabila pentru circa 10% din acest fenomen. Daca observatiile lor vor fi sprijinite mai departe, ar insemna ca activitatea mai intensa a Soarelui ar fi tinut incalzirea globala in frau, diminuand usor temperaturile si contracarand influenta gazelor cu efect de sera.

Foto: Flickr/edhiker

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger