Un nou studiu confirmă trendul de încălzire a suprafeței Pământului

0

Suprafața Pământului se încălzește, arată o nouă analiză a unui grup de cercetători americani. Berkeley Earth Project a folosit noi metode și noi informații, dar a descoperit același trend de încălzire, ca și UK Met Office și NASA.

E important de menționat că studiul a fost finanțat din surse care susțin organzațiile care fac lobby împotriva acțiunilor pentru combaterea schimbărilor climatice. Proiectul a fost inițiat e profesorul Richard Muller de la Universitatea din California care era îngrijorat că cercetătorii climatici nu au fost transparenți cu datele lor. El a adunat o echipă de zece oameni de știință, inclusiv Saul Perlmutter, laureat al premiului Nobel pentru fizică în acest an.

Cercetătorii au descoperit dovezi potrivit cărora schimbarea temperaturilor oceanelor în nordul Atlanticului poate fi un factor important al faptului că temperatura medie a globlui variază de la an la an.

Oamenii de știință au examinat și afirmațiile scepticilor care spun că informațiile privind temperatura de la stațiile meteo nu arată un tren de încălzire gobală. Potrivit acestora, stațiile au înregistrat încălzire pentru că sunt localizate lângă sau în orașe, fiind influențate de efectul de încălzire din orașele în expansiune.

Proiectul Berkeley a găsit 40.000 de stații meteo din lume ale căror înregistrări s-au făcut și s-au stocat digital. Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă de a analiza datele pentru a stabili un trend al temperaturii suprafeței Pământului din 1800 până în prezent.

Rezultatele sunt similare celor descoperite de UK Met Office și NASA, care au fost puse la îndoială după scandalul “Climategate”. “Cea mai mare surpriză a noastră a fost faptul că noile rezultate sunt atât de apropiate de valorile publicate de alte echipe de cercetători din SUA și Marea Britanie”, spune profesorul Richard Muller, care completează că acele studii au fost făcute correct.

Începând cu 1950, temperatura medie de la suprafața Pământului a crescut cu 1 grad Celsius, concluzionează grupul Berkeley. Deși confirmă că efectul de insulă de căldură urbană este real, nu este cauza încălzirii înregistrate de majoritatea stațiilor meteo din lume.

În continuare, echipa plănuiește să analizeze și temperatura oceanelor pentru a realiza o privire de ansamblu asupra temperaturii Pământului.

Foto: Flickr / IMLS DCC

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger