Un nou studiu arata declinul biodiversitatii de la Cernobil

5

Cel mai mare recensamant privind viata salbatica realizat la Cernobil de catre cercetatorii americani si francezi arata ca numarul mamiferelor este in scadere in zona de excluziune ce impresoara centrala nucleara, in urma unei munci de cercetare de aproape patru ani. Studiile lor anterioare au prezentat o parte din efectele negative ale radiatiilor de slaba intensitate asupra pasarilor si insectelor.

Din 2006 pana in 2009, profesorul Timothy Mousseau de la Universitatea din Carolina de Sud, SUA, si dr. Anders Moller de la Universitatea Paris-Sud din Franta au numarat si examinat fauna din zona de excluziune a centralei Cernobil, luand in vizor insecte, amfibieni, reptile, pasari si mamifere. Studiul lor a fost menit sa stabileasca cea mai buna metoda de cuantificare a impactului contaminarii asupra vietii salbatice si aduce noi dovezi ca radiatiile au avut un „impact semnificativ asupra biodiversitatii”.

Echipa de cercetare a comparat numarul necuvantatoarelor din zona de excluziune cu cel din habitate similare din regiune si au observat “un semnal puternic” ca efectivele mamiferelor si cele ale reptilelor sunt reduse. Cei doi specialisti spun ca efectele contaminarii cu radiatii sunt cele mai vizibile la pasari. Examinand randunicile de casa, ei au observat ca o parte din acestea aveau tumori la picioare, gat si in jurul ochilor.

Dr Sergii Gashchak, cercetator la Centrul Cernobil din Ucraina, le-a criticat insa concluziile, spunand ca fauna infloreste in zona gratie influentei reduse a omului si ca toate formele de viata au aparut si s-au dezvoltat sub influenta radiatiilor, ceea ce inseamna ca mecanismele de adaptare ale vietuitoarelor au evoluat pentru a le asigura supravietuirea.

Pe de alta parte, profesorul Timothy Mousseau spune ca a realizat primul studiu ce ofera date cantitative si riguroase care arata ca mamiferele au fost afectate seminificativ de radiatii. El a criticat la randul sau un documentar legat de Cernobil, promovat de o companie de productie franceza, in care se arata ca natura a „recolonizat” zona de excluziune in absenta omului si spune ca cercetatorii trebuie sa studieze efectele pe termen lung ale unui asemenea accident cu cea mai mare responsabilitate.

Sursa: BBC News

Foto: Agerpres

Tags:



5 comentarii

  1. Aparent natura isi rezolva singura problemele acolo unde omul nu se mai baga, si cred ca la fel se va intampla si la locul accidentului, numai ca mult mai lent si in mai mult timp, iar pe termen lung efectul pentru ecosistem va fi unul pozitiv, pentru ca va permite restaurarea unei zone salbatice, fara interventia omului. Uite de exemplu ce s-a intamplat in Somalia, unde bancurile de pesti s-au regenerat pe baza spaimei pe care piratii o provoaca vaselor de pescuit, care acum evita zona (http://www1.voanews.com/english/news/a-13-2009-01-26-voa51-68761347.html). Hai sa privim ambele parti ale problemei, daca noua (oamenilor nu ne este bine), nu inseamna ca e un lucru neaparat rau, si orice lucru rau are undeva si o parte buna..

    • Lent in cazul asta va insemna poate mii si milioane de ani… sau cine stie bine poate face un calcul. Daca e vorba de uraniu perioada lui de injumatatire e foarte mare… Dar ma rog poate si asta sa fie un lucru bun pana la urma cine stie…

    • cred ca e o comparatie cam fortata, intre ce se intampla la cernobil ca urmare a radiatiilor si ce se intampla pe coastele somaleze ca urmare a micsorarii vaselor de pescuit.
      la cernobil s-a produs cel mai mare dezastru ca urmare a exploziei centralei nucleare, efectul radiatiilor disparand in aproximativ 500 ani, radiatii care influenteaza atat mamiferele (nu numai oamenii) cat si tot ecosistemul, in ansamblul lui.
      pe coasta somaleza, e vorba doar de micsorarea nr. de vase de pescuit, fapt ce a permis revenirea si cresterea fondului piscicol zonal.

      • Domnule Bica Marian, comparatia este buna… Lucian Adrian stie foarte bine ca mamiferele si in general vietuitoarele non-umane sunt extrem de adaptabile radiatiilor !
        Lucian a spus in felul urmator: lipsa omului ajuta la regenerarea ecosistemului.
        Repet: Vietuitoarele non-umane sunt extrem de adaptabile RADIATIILOR !!!
        Minune stiinta asta, asa-i?
        Stima

  2. Pingback: Új felmérés a csernobili katasztrófáról » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger