Un nou raport evidențiază nevoia urgentă de a elimina pesticidele care ucid albinele în Europa

1

Greenpeace a lansat astăzi un amplu studiu științific care analizează factorii care amenință insectele polenizatoare și agricultura Europei. Studiul subliniază importanța ecologică și economică a populațiilor sănătoase de albine și accentuează nevoia urgentă de a elimina din agricultură pesticidele care afectează albinele.

Bumblebee

O astfel de măsură ar reprezenta un prim pas crucial și eficient pentru protejarea sănătății populațiilor de albine și pentru a le proteja abilitatea de a poleniza, aspect vital pentru ecosistem și producția de hrană în Europa.

 Studiul „Declinul albinelor” arată că declinul global la nivelul populațiilor de albine rezultă în urma unor factori multipli, precum bolile și paraziții, schimbările climatice și practicile agricole industriale intensive. În ceea ce privește ultimul factor, dovezi științifice subliniază influența nefastă a anumitor pesticide, inclusiv a neonicotinoidelor, care ucid în masă albinele.  În afară de otrăvirea acută care duce la moartea instantanee a albinelor, s-a observat că în doze mici, aceste pesticide au efecte neletale, care variază de la efecte fiziologice, perturbarea procedeelor de recoltare a hranei, interferența cu comportamentul de hrănire și impacturi neuro-toxice asupra proceselor de învățare. Capacitatea albinelor de a rezista la boli și paraziți este direct influențată de expunerea acestora la astfel de substanțe chimice toxice, lucru care are consecințe catastrofice asupra sănătății și supraviețuirii albinelor melifere și a altor insecte polenizatoare.

Ultimele estimări arată că valoarea economică globală a culturilor care depind de polenizare se ridică la 265 de miliarde de euro. De asemenea, Organizația pentru Hrană și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) estimează că din 100 de specii de culturi care asigură 90% din hrana globală, 71 dintre ele depind de polenizarea făcută de albine, iar aproximativ 4000 de legume există numai datorită polenizării.

În concluzie, fără albine, ecosisteme întregi, agricultura și producția de hrană ar fi supuse riscului.

Este mai mult decât evidentă nevoia pe care o avem de albine și faptul că dispariția lor ar influența dramatic o bună parte din ecosisteme, ecosisteme din care face parte si omul. Trebuie să trecem urgent la agricultura ecologică. Aceasta este unica soluție pe termen lung de a salva albinele și agricultura în Europa.”, declară Alexandru Riza, coordonator de campanii Greenpeace România.

Matthias Wüthrich, campaigner pentru agricultură ecologică și lider de proiect pe problema albinelor în cadrul Greenpeace Elveția, declară: „Datele științifice sunt clare: impacturile negative ale pesticidelor care dăunează albinelor depășesc orice presupuse beneficii. Albinele și insectele polenizatoare sălbatice sunt prea valoroase pentru a le pierde: țările UE nu mai pot aștepta și trebuie să acționeze imediat, prin interzicerea completă și imediată a acestor substanțe care ucid albinele.”

Greenpeace a identificat șapte pesticide care ucid albinele, a căror interzicere ar trebui să fie prioritară, din cauza toxicității extreme și a efectelor sub-letale și/sau sistemice asupra albinelor. Lista include imidaclopridul și clothianidinul, produse de compania Bayer, thiamethoxamul, produs de Syngenta, fipronilul, produs de BASF și  clorpyriphosul, cypermethrinul și deltamethrinul, produse de alte companii agrochimice, care înregistrează profituri semnificative datorită utilizării răspândite a acestor substanțe chimice în agricultură.

Publicarea acestui raport științific marchează lansarea unei noi campanii la nivel european pentru salvarea albinelor și pentru promovarea agriculturii ecologice, care produce hrană fără chimicale și furnizează habitate mai sănătoase pentru insectele polenizatoare domestice și sălbatice. Greenpeace solicită factorilor de decizie din Europa să:

  •  ca prim pas, să sprijine interzicerea a trei pesticide neonicotinoide care ucid albinele, măsură propusă și de Comisia Europeană pe 15 martie (Experți tehnici din țările UE nu au ajuns la o majoritate necesară în martie pentru a putea interzice clothianidinul, imidaclopridul și  thiametoxamul. Nouă țări au votat împotriva interzicerii – printre care și România – iar cinci s-au abținut. La începutul lunii mai se preconizează un nou vot.);
  • să sprijine planurile de acțiune ambițioase, la nivelul Europei, de a interzice toate pesticidele care dăunează albinelor și altor insecte polenizatoare și
  • să treacă de la agricultura intensivă, bazată pe substanțe chimice, promovând în schimb agricultura și fermele ecologice.

Foto: Discovermagazine

 

 

 


Un comentariu

  1. Pingback: Ministerul Agriculturii: Pesticidele sunt necesare, România nu are alternative de tratare a dăunătorilor | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger