Un nou model de turbină fără pale promite eficienţă crescută în domeniul energiei eoliene

1

Compania SheerWind din Minnesota, SUA, susţine că a creat un sistem eolian (Invelox) care poate funcţiona în condiţii mult mai diverse decât turbinele eoliene clasice şi ar aduce o eficienţă cu 600% mai ridicată decât cea a turbinelor folosite în prezent. Mai mult decât atât, sistemul se bazează pe turbine care nu se folosesc de pale.

Noutatea sistemului propus de compania americană constă în faptul că acesta poate genera energie şi dacă vânturile care adie pe lângă turbină sunt foarte blânde, domoale. Turbina (care nu are pale, ci un dispozitiv similar unui coş de fum) captează până şi adierile de vânt, la vârful turnului şi le trimite la bază, printr-un spaţiu care devine tot mai îngust. Astfel, aerul devine comprimat şi prinde viteză, alimentând un mic generator aflat în interiorul turbinei. Deocamdată, eficienţa de 600% faţă de turbinele folosite în prezent este doar o promisiune, compania SheerWind realizând diverse teste pentru a demonstra că acest nivel de eficienţă poate fi atins în realitate.

Testele de până acum, însă, au fost realizate intern şi numai în cadrul sistemului Invelox, aşa că va cădea în sarcina inventatorilor turbinei şi sistemului să îi demonstreze eficienţa şi capacitatea de funcţionare în condiţii diverse. Reprezentanţii companiei susţin că au reuşit să producă, prin acest sistem, energie eoliană la costul de 750 de dolari kilowatt-ul, cu tot cu preţul instalaţiei cuprins în costul final (adică la acelaşi preţ ca şi energia obţinută din gaze naturale sau hidroenergia). Dacă tehnologia Invelox se va dovedi atât de eficientă precum spun creatorii săi, va fi un pas uriaş pentru industria de profil, apreciază site-ul Geek, nu doar datorită eficienţei, ci şi faptului că ocupă mai puţin spaţiu decât turbinele clasice şi nu prezintă niciun fel de risc pentru păsări.

Sursa şi foto: Geek

Pe aceeaşi temă:

Turbina fără pale, noua invenţie în domeniul enegiei eoliene


Un comentariu

  1. Pingback: Sokkal hatékonyabb az új, lapátok nélküli szélturbina? » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger