Un satelit al NASA a surprins ruperea unui iceberg de mari dimensiuni din calota de gheaţă a Groenlandei. Icebergul are 119 kilometri pătraţi (de două ori dimensiunea Manhattan-ului, notează site-ul Mongabay News) şi s-a desprins din gheţarul Petermann, arată raportul cercetătorilor de la Universitatea Delaware şi de la Canadian Ice Service.
Ruptura în calota de gheaţă a fost anticipată de câţiva ani de oamenii de ştiinţă şi a fost detectată la începutul acestei săptămâni de către un satelit NASA. Din acelaşi gheţar s-a desprins, acum doi ani, un alt iceberg, de două ori mai mare decât cel desprins acum. Fisura este semnificativă, însă, şi de această dată, apreciază Andreas Muenchow, profesor la Universitatea Delaware. „Chiar dacă dimensiunea icebergului nu este atât de impresionantă precum cea a celui de acum doi ani, faptul că ruperea urmează atât de aproape unei alteia (la doi ani distanţă) reprezintă o problemă; extremităţile gheţarului sunt, acum, într-un loc în care nu s-au mai aflat de cel puţin 150 de ani”, a precizat Muenchow.
Dreapta: fisura din 2010, stânga: fisura din 2012
„Calota de gheaţă a Groenlandei se micşorează, cu totul, se topeşte şi îşi reduce dimensiunile ca urmare a schimbărilor de temperatură în aer şi în ocean, la nivel global, precum şi a schimbărilor asociate în tiparele de circulaţie a curenţilor din apă şi din atmosferă”, completează profesorul. Potrivit acestuia, aerul din zona nordică a Groenlandei s-a încălzit cu 0,11 grade Celsius pe an din 1987 încoace, adică de cinci ori mai repede decât media globală. Totuşi, lipsesc date importante despre temperaturile din ocean şi evoluţia acestora în regiune, iar ele influenţează şi mai puternic viaţa gheţarilor. Icebergul recent desprins va avea aceeaşi evoluţie ca şi cel din 2010, estimează oamenii de ştiinţă, adică se va rupe odată ce va intra în strâmtoarea Nares, înspre Canada.
Sursa şi foto: Mongabay News
Un comentariu
Pingback: VIDEO „Tsunami” provocat de ruperea unui iceberg | TOTB.ro - Think Outside the Box