Un nou drog face ravagii: Amestec de heroină, detergenți și medicamente anti-HIV

0

În raportul anual pe droguri al ONU, publicat la sfârșitul lui iunie, se trăgea un semnal de alarmă privind apariția unor noi droguri sintetice și legale în districtele sud-africane, produse din substanțe psihoactive ca mefedrona, care impun riscuri mari asupra sănătății, scrie The Atlantic. Printre cele sintetice se numără tik, o metamfetamiă ieftină, însă cel mi periculos este nyaope, o combinație de heroină, detergenți și antiretrovirale (medicamente anti-HIV).

 

 

Ignorați de autorități, tinerii ajung prinși într-un cerc vicios al sărăciei, în care lipsa de educație și șomajul (în procent de 57%) se combină cu un număr în creștere de infracțiuni, 60% dintre care au legătură cu drogurile, și cu 15.000 de crime pe an.

Un tânăr de 28 de ani vorbește despre noile droguri care distrug generația care vine în urma lui: “Sunt în stare să folosească violența, să violeze și să fure ca să-și asigure doza. Dacă e nevoie, pot să și ucidă. Unii tineri ajung băieți de închiriat [escorte gay]sau apelează la prostituție pentru a-și hrăni dependența”. Nyaope sau whoonga, cum i se mai spune, este un amestec de heroină de gradul trei, otravă de șoareci, detergenți și, câteodată, medicamente antiretrovirale, care se vinde în sub formă de pudră albă și se fumează, de regulă, ca joint, în combinație cu canabisul. Drogul ar fi apărut la sfârșitul lui 2006-începutul lui 2007, însă a intrat în atenția publică abia de anul trecut, grație acoperirii media internaționale. Unii spun că e o substanță a austerității similară cu krokodil-ul din Rusia sau cu sisa din Grecia. Tânărul de 28 de ani nu e de acord cu această analogie: “Nu e un drog al austerității. Nyaope face parte din cultura de zi cu zi a districtelor. Nu suntem în austeritate, suntem în sărăcie”.

Deși amestecul conține heroină în proporție de 10 până la 70 la sută, substanță ilegală în Africa de Sud, nyaope, în sine, nu e ilegal. Asta pentru că nu se știe întotdeauna dacă există sau nu heroină într-un joint de nyaope, așa că e mai greu de controlat. Guvernul sud-african a anunțat în februarie că va încerca să includă noul drog pe lista substanțelor ilegale, însă nu a făcut asta până acum. Până atunci, o pungă de nyaope se vinde cu doar 3-4 dolari, iar dependenții obișnuiesc să ia pe lângă și substanțe mai tari pentru a-și propulsa high-ul.

Aflați mai multe detalii pe The Atlantic.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger