Un nou boom al petrolului?

0

Expertul italian în petrol, gaze şi energie Leonardo Maugeri, fost manager de top la colosul petrolier Eni şi cercetător la Harvard, a publicat recent un raport în care susţine că ne aşteaptă o nouă eră a petrolului. Contrar estimărilor actuale şi crezului ecologist, care spun că ne apropiem de fundul sacului (peak oil), capacitatea rezervelor de petrol creşte la nivel mondial, arată raportul publicat de universitatea americană, la un ritm fără precedent, care ar putea depăşi chiar consumul.

 

Foto: Edward Burtynsky

 

Maugeri a analizat proiecte din 23 de ţări şi susţine că rezervele mondiale de petrol ar urma să crească cu 17 milioane de barili pe zi până în 2020, ceea ce va duce la o producţie de 110,6 milioane de barili pe zi la acea dată (de la 93 de milioane cât sunt înregistraţi în prezent) şi la o nouă scădere a preţurilor. Aceasta, spune el, ar fi cea mai mare creştere din anii ’80 încoace. Constrângerile pe care le-au suferit rezervele de petrol în ultimii 10 ani, arată raportul, par să fi avut de-a face mai mult cu banii decât cu geologia – preţurile scăzute de dinainte de 2003 i-ar fi descurajat pe investitori să dezvolte câmpuri petroliere greu de administrat, însă preţurile ridicate din ultimii ani au schimbat macazul.

În ultimii doi ani, industria a pompat trilioane de dolari în noi rezerve de petrol, pentru 2012 prefigurându-se o cifră record de 600 de miliarde de dolari. Investiţiile necesare pentru boom-ul care se anunţă depind de fixarea unui preţ pe termen lung de 70 de dolari per baril. Ţara în care ar urma să se înregistreze cea mai mare creştere în producţie este Irakul, ţinta companiilor multinaţionale, urmată de SUA, unde investiţiile se vor concentra pe exploatarea petrolului neconvenţional, în special a nisipurilor petrolifere. Una dintre estimări sugerează că şisturile bituminoase din Dakota de Nord conţin aproape la fel de mult petrol precum Arabia Saudită (deşi cantitatea exploatabilă e mai mică), existând 20 de astfel de formaţiuni în SUA.

Citiţi o analiză pe marginea raportului scrisă de George Monbiot, de la The Guardian.

 

Puteţi accesa şi:

85% din lume va fi alimentată cu combustibili fosili în 2050

FOTO: Spectacolul poluării: Lumea nevăzută a petrolului


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger