Un milionar român a plătit 90.000 de dolari pentru a ucide, împăia şi transporta un elefant din Africa de Sud

8

Există milionari care îşi dedică viaţa şi veniturile unui scop nobil – cum este cazul lui Damian Aspinall, un activist care creşte gorile şi apoi le eliberează în sălbăticie; şi există milionari, precum românul Ioan Niculae (cel mai bogat român, potrivit Mediafax), care îşi folosesc averea pentru a distruge natura, nu pentru a o salva. Niculaie a plătit 40.000 de dolari pentru a vâna şi ucide un elefant, apoi alţi 50.000 de dolari pentru operaţiunea de împăiere/montare a acestuia şi pentru transportul din Africa de Sud în Europa, transmite cotidianul sud-african Sunday Times, citat şi de agenţia de presă Mediafax.

 

 

“Cum ştii când eşti cu adevărat bogat? Când zbori în Africa de Sud în Boeing-ul tău 737, dai 40.000 de dolari pentru a împuşca un elefant şi alţi 50.000 de dolari pentru a-l împăia şi transporta în Europa. Asta a făcut un milionar român, Ioan Niculae, fondatorul firmei InterAgro, cunoscut ca un vânător fanatic”, scrie Sunday Times. Niculaie a împuşcat elefantul în luna februarie a anului trecut, în Hoedspruit, Limpopo; procesul de împăiere a durat şapte luni şi a implicat munca mai multor persoane, iar livrarea a fost întârziată, susţine publicaţia citată, pentru că milionarul român a comandat şi împăierea altor animale – 19 “trofee” în total, care urmează să fie îmbarcate pe un vapor la Durban şi aduse în Europa.

Costul total al împăierii tuturor animalelor a fost de 83.096 de dolari, pe lângă transport, care costă aproximativ 24.000 de dolari, plus preţul plătit pentru vânarea lor. Printre celelalte animale împăiate pentru Niculaie se numără un bizon, porci alergători; totodată, el a cerut şi transportul unor piei de animale din care se pot fabrica genţi sau perne. Compania Highveld Taxidermists de lângă Pretoria s-a ocupat de împăierea animalelor. Directorul acesteia, Dieter Ochsenbein, spune că pentru a merge în Africa de Sud şi a împuşca un elefant “trebuie să fii foarte bogat”. Comanda aceasta a fost prima executată de compania lui pentru milionarul român. Firma face cam patru împăieri (şi “monturi”) de elefanţi pe an, mai mult ca o “chestiune de prestigiu”, pentru că nu mulţi specialişti în împăiere se încumetă să lucreze la un elefant care trebuie să arate “ca şi când ar fi în viaţă, la dimensiunea lui reală”.

Anul trecut, compania în cauză a vândut 60 de monturi cu lei în mărime naturală şi a exportat trofee valoroase. Cele mai multe astfel de trofee ajung la clienţi par avion, dar animalele mari, precum elefanţii, girafele, rinocerii sau hipopotamii sunt transportate cu vaporul. În general, aceste animale sunt vânate în Africa de Sud, dar compania de împăiere primeşte şi animale ucise în Tanzania, Zimbabwe, Zambia sau Etiopia. Aproximativ 90% dintre animalele împăiate de firmă sunt exportate, cele mai multe în Statele Unite ale Americii, în special în statele Texas, California şi Florida. O altă piaţă importantă o reprezintă Rusia şi Polonia, iar directorul companiei speră ca şi China să devină o astfel de piaţă pentru tipul său de afacere. Firma Highveld Taxidermists are aproximativ 1.000 de clienţi fideli. În general, străinii care vin să vâneze în Africa aduc maxim zece animale pentru a fi împăiate şi puse în monturi; dar cea mai mare comandă provenită de la un singur client a fost de 400 de animale, mai scrie cotidianul sud-african Sunday Times.

În materialul video de mai jos puteţi vedea un interviu cu Dieter Ochsenbein, directorul firmei de împăiere:

 

 

Surse: Sunday Times, Mediafax

Foto: Sunday Times – Dieter Ochsenbein alături de elefantul ucis de Ioan Niculaie

 

Puteţi citi şi:

Lupul paznic la oi: un ranger sud-african, suspectat că este braconier

Studiu: 100.000 de elefanţi, ucişi în trei ani din cauza cererii crescute de fildeş

Un elefant a plâns după ce a fost eliberat din lanţurile în care a fost ţinut 50 de ani

Statul american New York a interzis comerţul cu fildeş şi cornuri de rinocer

30 de tone de fildeş capturate de la braconieri, distruse la Hong Kong

Belgia şi-a distrus rezervele de fildeş, în sprijinul luptei contra traficului cu viaţă sălbatică

Prima fatwa emisă împotriva traficului cu viaţă sălbatică

Loteriile din Olanda şi Suedia au donat peste 21 de milioane de dolari luptei împotriva braconajului rinocerilor

Franţa îşi arde stocurile de fildeş

Antidot pentru rinoceri

Otravă pentru salvarea rinocerilor de la braconaj

Câini dresaţi să descopere contrabanda cu fildeş de elefant şi cornuri de rinocer

Studiu: Legalizarea comerţului cu corn de rinocer ar putea salva specia


8 comentarii

  1. MAI BINE AI FI DUS BANII UNOR AMARATI, UNOR COPII BOLNAVI.NU SA UCIZI UN ANIMAL…………..EU MA INTREB DE CE NU SUNTETI VOI PE CALE DE DISPARITIE INFUMURATI CARE A-TI FURAT TARA SI ACUM SUNTETI MARI BOGATASI…………….RUSINE SA-TI FIE!

  2. Nesatulul de ion Niciolae, e cretinul, caruia-i apartine aceasta idee criminala !DNA ,te rog, declanseaza vanatoarea si asupra acestui vierme, ce a ruinat tutunul romanesc si multe alte brenduri romanesti !

  3. Un nenorocit sarman Mintal! Sa-si impaieze familia (chiar daca e nevinovata de actiunile lui Cretine, dar la fel sunt si “animalele” lui) sa se uite la ea, sa fie sigur ca nu o va pierde, Tampitul Naibii. Un mare creator de Suferinta si Goliciune Spirituala. Mult va avea de compensat!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger