Un milionar britanic şi-a dedicat viaţa creşterii gorilelor şi eliberării lor în sălbăticie

0

Damian Aspinall este un milionar, activist pentru mediu şi iubitor de animale, care şi-a fixat drept misiune în viaţă să crească gorile şi să le elibereze, apoi, în sălbăticie. Damian şi-a făcut averea din cazinourile pe care le deţine, iar pentru activitatea dedicată gorilelor a înfiinţat Fundaţia Aspinall: 60 de gorile au fost crescute, astfel, până acum, în Marea Britanie şi eliberate în locuri diferite din Africa.

 

 

Milionarul era destul de cunoscut, cândva, pentru stilul său de viaţă excentric, plin de petreceri şi pentru faptul că ieşea numai cu supermodele precum Naomi Campbell. Dar perioada aceea se pare că a trecut: Damian (acum în vârstă de 54 de ani) şi-a devotat viaţa relaţiei speciale pe care spune că a avut-o întotdeauna cu lumea animalelor. Pe lângă Fundaţia Aspinall, el mai coordonează şi activitatea parcurilor naturale Howletts şi Port Lympne, din Marea Britanie. Crezul lui este că animalele au dreptul la tot atât de multă fericire precum oamenii. Legătura lui cu lumea animală vine din copilărie, datorită tatălui său, administrator al unor parcuri zoologice (şi, totodată, pasionat de jocuri de noroc). Damian a crescut în preajma animalelor şi a dezvoltat o pasiune pentru tot ce înseamnă viaţa sălbatică.

 

 

Damian şi imaginează o lume în care oamenii şi animalele pot coexista paşnic. “Sincer vorbind, mereu m-am simţit mai apropiat de animale decât de oameni. Oamenii, inevitabil, te dezamăgesc. Animalele, niciodată”, consideră milionarul. “Este atâta puritate şi sinceritate în lumea lor. Aici găsesc pacea. Lumea se opreşte când sunt cu ele, nimic altceva nu mai contează. Nu simţi asta când eşti în preajma oamenilor”. Printre amintirile sale din copilărie se numără şi cea despre o gorilă, femelă, care a devenit, oarecum, mama lui surogat. “Când am rămas într-un copac, a venit să mă salveze. M-a luat în spate, a coborât cu mine, mi-a şters lacrimile şi m-a alintat. Am fost pus în braţele gorilelor, de mic”, rememorează milionarul. Când tatăl lui a murit, în anul 2000, Damian a preluat parcurile administrate de acesta, care pierdeau patru milioane de lire sterline pe an. Aşa a intrat în afacerea cu cazinouri – ca să facă bani pentru a întreţine parcurile. A făcut mult mai mult decât spera – a devenit milionar.

 

 

Şi-a folosit profiturile pentru a crea spaţii dedicate animalelor sălbatice, apoi s-a decis să urmeze şi să împlinească visul tatălui său: de a creşte gorile şi a le elibera în sălbăticie. “Când tatăl meu a venit prima oară cu ideea, a fost luat în râs. Dar până acum am reintrodus 60 de gorile înapoi în sălbăticie. Aceste animale au dreptul să meargă acasă. Oamenii de ştiinţă spun că îşi pierd instinctele de supravieţuire în sălbăticie. Ce ştiu ei? Cine suntem noi, să ne erijăm în Dumnezeu şi să spunem că aceste animale nu pot merge înapoi acasă? Grădinile zoologice sunt locuri barbare. Ca şi când ai închide copii în cuşti. Complet lipsit de etică”, spune milionarul.

Proiectul său a ajuns în atenţia presei în urmă cu doi ani, când el a mers în junglă pentru a căuta una din gorilele pe care le crescuse şi le eliberase. Nu se aştepta nici el ca gorila, Kwibi, să îl recunoască, după cinci ani de separare, dar reuniunea a fost emoţionantă şi l-a surprins până şi pe Damian (video mai jos). Copiii lui Damian, în vârstă de 24 şi 21 de ani, respectiv de 10 ani, îi împărtăşesc pasiunea pentru viaţa sălbatică. Cei mari speră să ducă mai departe activitatea de conservare începută de tatăl lui, iar cea mică este, deocamdată, înnebunită după animale şi viaţa alături de ele.

 

 

Surse şi foto: The Guardian60 Minutes, Oddity Central

 

Puteţi citi şi:

Traficul ilegal cu maimuţe, la fel de profitabil precum cel cu arme şi droguri

VIDEO Cea mai rară specie de gorile, surprinsă într-o înregistrare video

Oamenii au mai multe în comun cu gorilele decât se credea


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger