Un milion de specii de plante și animale, în pericol de dispariție

0

Un million de specii de plante și animale sunt în pericol de dispariție, mare parte în următoarele decenii, din cauza activității umane , arată cel mai extins studiu de până acum care a analizat ecosistemele globale, potrivit Nature.

Rata de dispariție a speciilor este deja de zeci chiar de sute de ori mai mare decât media din ultimii 10 milioane de ani. Dacă nu se iau măsuri, rata va crește în continuare, avertizează sute de cercetători care au participat la acest studiu care analizează 15.000 de cercetări sub umbrela IPBES, organism pe biodiversitate al ONU. Reprezentanți ai 132 de guverne s-au întâlnit săptămâna trecută la Paris și au aprobat documentul.

Aproximativ 75% din uscat și 66% din oceane au fost modificate în mod semnificativ de oameni în mare parte pentru producția de hrană. Culturile agricole și creșterea animalelor ocupă aproximativ 33% din uscat și 75% din resursele de apă.

Potrivit studiului, agricultura are cel mai mare impact asupra ecosistemelor de care depind oamenii pentru hrană, apă și climat stabil. Activitățile agricole reprezintă 25% din emisiile totale de gaze cu efect de seră eliberate în atmosferă din cauza folosirii substanțelor chimice și a transformării zonelor precum pădurile tropicale în culturi agricole.

Alte activități periculoase pentru natură sunt exploatarea plantelor și animalelor prin recoltare, tăierea lemnelor, vânătoare și pescuit. Raportul arată că abundența plantelor și animalelor a scăzut în majoritatea ecosistemelor cu cel puțin 20% din 1900 până acum.

Raportul face legătura de asemenea între dispariția speciilor și schimbările climatice. Aproximativ 5% din toate speciile de pe Pământ vor fi amenințate cu dispariția ca urmare a încălzirii planetei cu 2 grade Celsius, un prag care ar putea fi depășit în deceniile următoare dacă nu se iau măsuri drastice de reducere a emisiilor.

Raportul complet va fi publicat în acest an și va obliga guvernele să facă politici publice care să protejeze natura.

Sursa: Nature


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger