Un milion de spanioli au votat împotriva privatizării sănătății

0

Peste 99% dintre spaniolii care au votat în cadrul unui referendum popular, aproape un milion de oameni mai exact, s-au pronunțat împotriva planurilor guvernamentale de a privatiza sistemul de sănătate, scrie Global Voices. Referendumul a fost organizat de mai multe grupuri independente din Madrid, iar rezultatele sale vor fi prezentate la Curtea Europeană din Bruxelles.

 

Foto: Pagina de Facebook a Marea Blanca

 

Guvernul regional al Comunității Madrid a luat decizii privind sistemul de sănătate fără să-i consulte pe cetățeni și ignorându-le protestele, ceea ce a îndemnat grupul „Marea Blanca„ („Mareea Albă”) să organizeze, împreună cu alte organizații, un referendum democratic oamenii au als ce tip de sistem de sănătate vor. Între 5 și 10 mai, 2.500 de urne de votare au împânzit capitala Spaniei, referendumum fiind organizat în 103 municipalități din Madrid. Acțiunea a fost administrată de voluntari, care i-au și informat pe oameni în legătură cu votul. Marea întrebare a fost: Sunteți de acord cu un sistem de sănătate puternic, universal și administrat public și împotriva privatizării și legilor care o permit?

Potrivit datelor adunate pe pagina evenimentului, 935.794 de oameni au participat la vot în cele șase zile de referendum, dintre care 929.903 (99,4%) au răspuns DA și doar 3.558 (0,4%) s-au împotrivit, restul buletinelor de vot fiind necompletate sau invalidate. “Potrivit Declarației Universale a Drepturilor Omului, dreptul la sănătate și asistență medicală este unul din drepturile fundamentale”, s-au pronunțat organizatorii evenimentului. “Constituția spaniolă ‘recunoaște dreptul la protecția sănătății’. Totodată, ea spune și că ‘suveranitatea aparține poporului’. Așadar, oamenii sunt cei care au dreptul absolut de a decide”.

Javier Fernández-Lasquetty, consultant în materie de sănătate pentru orașul Madrid, a negat însă referendumul, pe care l-a numit o parodie și o batjocură, și a spus că el nu reprezintă dorința oamenilor. Lasquetty susține că oamenii care au încercat să voteze în favoarea privatizării au fost insultați și hărțuiți. De cealaltă parte, partide precum Izquierda Unida (Stânga Unită) au sărbătorit succesul inițiativei, iar Partidul Socialist Muncitoresc din Spania a respins modelul privatizării sănătății propus de Partidul Popular, ceea ce a dus la un recurs constituțional. Marea Blanca vrea să trimită milionul de voturi la Bruxelles, pentru “a cere respect din partea instituțiilor și politicienilor pentru dorința oamenilor”.

Aflați mai multe detalii pe Global Voices.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger