Un milion de petiționari cer Uniunii Europene să spună nu culturilor modificate genetic

1

„Inițiativa cetățenilor europeni”, introdusă sub noul tratat constituțional al UE, care permite unui număr de peste un milion de oameni să ceară împreună Comisiei Europene modificarea legislației europene, a emis o petiție lansată de organizația Greenpeace în care se cere stoparea aprobării culturilor modificate genetic. Semnatarii petiției mai cer și înființarea unui organism științific care să studieze impactul tehnologiei și să stabilească norme de reglementare.

Inițiativa este un răspuns la decizia din martie a Comisiei Europene de a aproba, pentru prima oară în 12 ani, cultivarea soiului de cartof „Amflora”, informează Retuers. Reprezentanții Greenpeace spun că până la examinarea aspectelor care țin de siguranța acestei tehnologii de către experți independenți, autorizarea culturilor modificate genetic ar trebui să înceteze.

Cu toate acestea, regulile detaliate privind modul de funcționare a inițiativei cetățenilor europeni sunt în curs de finalizare, fiind revizuite de guvernele și legiuitorii UE, și se așteaptă să fie instituite cel mai devreme abia la sfârșitul anului viitor. Drept urmare, Comisia Europeana a spus că petiția nu poate fi recunoscută oficial drept o inițiativă a cetățenilor europeni, întrucât semnăturile au fost adunate înainte de finalizarea regulilor de funcționare.

În schimb, John Dallum, comisarul european responsabil cu politica organismelor modificate genetic, spune că și-a luat angajamentul de a trata cu seriozitate cerera făcută în cadrul acestei inițiative. Potrivit regulilor schițate pentru inițiativă și aprobate de guvernele și legiuitorii UE săptămâna aceasta, Comisia Europeană ar avea trei luni la dispoziție de la primirea petiției pentru a lua o decizie.

Culturile modificate genetic reprezintă unul dintre cele mai controversate ale politicii europene, opoziția față de această tehnologie fiind larg răspândită în majoritatea statelor membre. Anul acesta, Comisia a propus ca statele membre să decidă individual dacă să aprobe sau nu cultivarea organismelor modificate genetic.

Foto: Cartofi „Amflora”/EPA

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Cu 10% mai multe plante modificate genetic cultivate anul trecut » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger