Un miliard de oameni afectaţi de criza apei până în 2050

0

Peste un miliard de oameni din zonele urbane se vor confrunta cu crize serioase de apă până în 2050 pe măsură ce schimbările climatice agravează efectele urbanizării, arată un studiu citat de Physorg.com.

Criza apei afectează igiena în oraşele care se dezvoltă într-un ritm rapid, dar afectează şi viaţa sălbatică întrucât oraşele pompează apă din afară. Studiul Nature Conservancy arată că, în contextul creşterii urbane actuale, până la mijlocul secolului aproximativ 993 de milioane de locuitori de la oraşe vor trăi cu mai puţin de 100 de litri de apă pe zi, o cantitate de apă care umple o cadă de baie.

În plus, 100 de milioane de oameni nu vor avea apă de băut, pentru gătit, pentru spălat şi pentru toaletă. “Cifrele nu trebuie luate ca o fatalitate. Ele sunt un semn al provocării”, spune Rob McDonlad, autor principal al studiului. “Sunt soluţii pentru a da apă celor un miliard de oameni. Este doar un semn că avem nevoie de mai multe investiţii, fie în infrastructură, fie în eficienţa apei”, mai spune acesta.

În prezent, aproximativ 150 de milioane de oameni se află sub pragul de 100 de litri de apă pe zi. Comparativ, un american mediu consumă 376 de litri de apă zilnic, deşi consumul variază destul de mult în funcţie de regiune.

În lume există un trend puternic de urbanizare, în contextul în care locuitorii din zonele rurale din India, China şi alte ţări emergente se mută în număr mare către oraşe. Cele mai mari şase oraşe din India – Mumbai, Delhi, Calcuta, Bangalore, Chennai şi Hyderabad – sunt printre cele mai afectate de criza de apă. Studiul arată că 119 milioane de oameni din delta râului Gange s-ar confrunta cu lipsa apei până în 2050.

Studiul avertizează asupra riscului asupra ecosistemelor dacă ţările în curs de dezvoltare se aprovizionează cu apă din alte părţi. Regiunea Western Ghats, o potenţială sursă pentru oraşele în căutare de apă, adăposteşte 300 de specii de peşti, 29% dintre acestea fiind unice.

Studiul recomandă reformarea agriculturii – principalul consumator de apă – şi îmbunătăţirea eficienţei, întrucât jumătate din apa consumată în unele ţări este irosită.

Potrivit studiului, printre oraşele în care se preconizează o criză a apei se mai numără Manila, Beijing, Lahore şi Teheran.

Foto: Reuters

Citiţi şi:

Cum tratează apa sărată durerea în gât

Coaja de banană purifică apa contaminată

10 metode de economisire a apei

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger