Un microorganism unicelular este nouă ”armă” ecologică în stoparea goanei după aur

0

O ”armă” neobișnuită vine în sprijinul ecologiștilor care încearcă să pună stavilă căutărilor iresponsabile după aur: un microorganism unicelular, numit diatom, care are capacitatea de a indica distrugerile de mediu cauzate de mineritul aurifer (mai ales de către cel ilegal, tot mai greu detectabil de către autorități).

 

Lumea se află în fibrilație de când prețul aurului se tot joacă cu nervii investitorilor la bursă: febra aurului a căpătat un nou sens, iar noile tehnologii fac posibile căutări în locuri inaccesibile până acum. În egală măsură, duc la distrugeri masive pe întreg globul, șterg ecosisteme de pe fața pământului și amenință biodiversitatea multor regiuni. În încercarea de a stopa distrugerile cauzate de goana după aur, ecologiștii speră ca diatomul să preia conducerea luptei. Un studiu care va apărea în ediția din martie 2012 a Ecological Indicators descrie modul în care diatomii manifestă sensibilitate la modificările aduse mediului de către mineritul aurifer. Astfel, aceste minuscule forme de viață de la capătul lanțului trofic, care sunt indicatori importanți ai sănătății unui ecosistem, ar putea servi drept senzori reali pentru nivelul de stres cauzat unui ecosistem de către activitățile de minerit.

Autorul principal al studiului, Loïc Tudesque, a explicat pentru Discovery News modalitatea de reacție a diatomilor: ”În zone fără sedimentare, diatomii sunt puternic legați unii de alții. În locuri deranjate (curenți de apă, spre exemplu), ei sunt foarte mobili, neatașați. Acest lucru se întâmplă din cauza sedimentelor și noroiului adus de exploatările de aur”, spune cercetătorul. Pentru a ajunge la concluziile studiului, Tudesque și colegii săi au colectat și analizat diatomi din zece situri diferite afectate de mineritul aurifer din Guiana Franceză. Aici, spun autorii studiului, activitățile ilegale de minerit aurifer au crescut foarte mult și pun în pericol serios mediul, prin poluare cu metale grele, despăduriri și eroziunea solului.

”Mineritul aurifer este dăunător pădurilor și apelor”, conchid specialiștii. Ei propun monitorizarea ecosistemelor de oriunde din lume, pentru a se identifica mineritul ilegal, prin analiza constantă a diatomilor. În prezent, spun ecologiștii, se pregătesc multe noi exploatări care ar aduce mari deservicii mediului. Un exemplu de astfel de exploatare este în Alaska, unde una dintre cele mai mari companii miniere din America de Nord vrea să scoată aurul din apropierea Golfului Bristol – o regiune cunoscută drept cea mai productivă din lume la capitolul crescătorii de somon. Ecologiștii încearcă să blocheze proiectul minier, inclusiv prin acțiuni în justiție. Inițiativa lor legislativă, numită ”Salvați-ne somonul!”, care se bucură de sprijin politic și al comunităților locale, a fost contestată de compania minieră. Constituționalitatea actului va fi analizată de judecători în această lună.

 

Sursa: Discovery News

Foto: Discovery / Diatomul


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger