Un mic dejun copios îngrașă și nu alungă foamea pe tot parcursul zilei

2

Un nou studiu realizat de cercetătorii germani a observat că oamenii care își prepară un mic dejun copios consumă mai multe calorii decât cei care mânâncă mai puțin dimineața sau sar peste micul dejun. Oamenii de știință au monitorizat 380 de oameni, dintre care 280 erau obezi și 100 aveau o greutate normală, care au fost rugați să țină un jurnal zilnic, timp de 10 până la 14 zile, cu ce au mâncat în această perioadă.

Cercetătorii de la Universitatea din Munchen, autorii studiului, au observat că mesele de dimineață copioase raportate de participanții la cercetare conțineau cu 400 de calorii mai mult decât cele frugale, informează Time, și că – surpriză – oamenii care și-au preparat un mic dejun copios au consumat zilnic cu 400 mai multe calorii decât cei care au mâncat mai puțin dimineața sau au sărit peste micul dejun.

Rezultatele cercetării contrazic teoria că un mic dejun bogat îngrădește foamea și te fac să mănânci mai puțin în restul zilei. „Oamenii mâncau la fel la prânz și la cină, în ciuda cantității consumate la micul dejun”, scrie într-un comunicat de presă Volker Schusdziarra, autorul principal al studiului și cercetător la Centrul pentru Medicină Nutrițională Else-Kroner-Fresenius din Munchen. Pe de altă parte, alte studii au arătat că oamenii care mănâncă dimineața par să aibe într-adevăr o dietă mai echilibrată și mai puține șanse de a fi supraponderali decât cei care sar peste micul dejun, însă motivele nu sunt clare.

Un posibil motiv ar fi faptul că oamenii care sunt mai sănătoși și mai subțirei au tendința să urmeze mai departe indicații privind o dietă echilibrată. Dacă trecerea peste micul dejun nu pare să fie o soluție bună, sfatul specialiștilor este ca oamenii care preferă mese de dimineață copioase să mai reducă din aportul de calorii. Time a relizat și o listă cu înlocuitori mai light, dar mai sănătoși pentru mesele bogate de dimineață, dintre care amintim două:

1. În loc de cereale, consumați mai degrabă terci de ovăz. Acesta conține fibre solubile, care reduc nivelul colesterolului „rău” și încetinesc digestia, dându-vă sentimentul că sunteți sătui. Potrivit site-ului MayoClinic.com, 5-10 grame de gfibre solubile pe zi sunt îndeajuns pentru diminuarea colesterolului negativ, iar o cană și jumătate de terci de ovăz conține 6 grame de fibre. Pentru a spori aportul de fibre, adăugați fructe, cum ar fi bananele, coacăzele sau stafidele, care satisfac și pofta de dulce.

2. În loc de ouă prăjite alegeți-le pe cele fierte, eliminând astfel uleiul, și așezați-le pe o felie de pâine integrală din făină de grâu, asigurându-vă aportul de proteine necesare dimineața. Totodată, schimbați cartofii prăjiți pe tocană de cartofi, care este bogată în carotenoizi, vitamina C, potasiu și fibre. Și înlocuiți crenvurștii cu câteva felii de șuncă de curcan.

Citiți și:

Se strică sau nu produsele de tip fast food?

Producătorii de lapte, între subzistența lucie și noii latifundiari

Laptele organic este mai bun pentru sănătate decât cel convențional, susține un nou studiu european

Ţăranul român faţa în faţă cu reacţiunea europeană: Când hârtia nu se potriveşte cu realitatea

Valeriu Tabără, ministrul agriculturii: S-ar putea ca unii producători să lichideze efectivele de animale în condițiile în care nu pot valorifica laptele

Este laptele un aliment sănătos? Mituri și legende despre lapte

Laptele nostru cel de toate zilele

Agricultura de subzistenţă, soluţia pentru foamete

Oamenii de știință au dezvoltat un indicator din plastic care îi avertizează pe consumatori când expiră produsele

Foto: Flickr/avlxyz


Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Ați mânca opt fructe și legume pe zi? » Think Outside the Box

  2. Pingback: Unul din 10 locuitori ai planetei este obez. Locuitorii din Nauru sunt cei mai graşi din lume » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger