Un meșteșug de patrimoniu: Acoperișurile din stuf din Delta Dunării, pe cale de dispariție

1

Meșteșugul realizării acoperișurilor din stuf este o meserie care se pierde. În comuna C.A. Rosetti, localitate cu 1.000 de locuitori din Delta Dunării, mai există doar un meșter care învelește casele cu stuf folosind tehnicile tradiționale locale. Cu toate acestea, Letea – parte a comunei Rosetti – este singurul sat din deltă care încă mai are aspectul rural deltaic. Asociația Letea în UNESCO, în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Centrul de Resurse pentru Participare Publică, lansează, în acest sens, campania de informare ”Stuful e beton!”, prin care își propune să păstreze și să promoveze tradiția din deltă.

 

letea_comuna C.A Rosetti2

În Letea, mai pot fi văzute ultimele exemplare de case căptușite pe dinafară cu scânduri, acoperișuri din stuf și un decorativism arhitectural tipic slav reprezentat de simboluri precum razele soarelui, sirena, pasărea în zbor, papura sau inima. În acest context, meșteșugul realizării acoperișurilor din stuf din Delta Dunării are toate premisele pentru a putea fi introdus, ca valoare imaterială, în patrimoniul universal UNESCO.

Asociațiile inițiatoare vor să atragă atenția autorităților asupra beneficiilor promovării acestui meșteșug, care ar putea aduce schimbări majore în comunitatea locală, prin creșterea numărului de turiști în zonă. Totodată, vor să promoveze în rândul localnicilor utilitatea acoperișului din stuf, care arată mult mai bine decât alternativele, este mai ieftin și un bun izolator termic. De cele mai multe ori, localnicii optează pentru alte acoperișuri, considerând stuful desuet.

“Campania a fost primită foarte bine în comunitate, majoritatea localnicilor cu care am vorbit până acum au și semnat petiția. Cei care au renunțat la acoperișurile din stuf spun că au făcut-o din comoditate, este greu să găsești un meșter bun, care să fie disponibil atunci când îți propui tu renovarea.  În Letea este un singur meșter ‘de prima mână’ cum își spune el, care lucrează alături de fiul său și primește comenzi în toată Delta.  Prețul unui acoperiș din stuf este de aproximativ 12.000 de lei pentru o casă de 20 de metri lungime, prețul include manopera și materia primă. Pentru localnici acoperișul de stuf este chiar mai ieftin, ei având dreptul să recolteze stuful iarna pentru folosirea în gospodării”, explică Loredana Pană, coordonatorul proiectului.

 

letea

 

În urma campaniei de promovare din comuna C.A. Rosetti, inițiatorii își propun să strângă cel puțin 500 de semnături de susținere din partea localnicilor și să trimită 100 de cărți poștale către autoritățile cu competențe în domeniu. Alături de aceste dovezi de susținere, vor depune la Ministerul Culturii o amplă notă de fundamentare în vederea includerii meșteșugului în patrimoniul imaterial UNESCO.

“În momentul de față lucrăm alături de partenerii din proiect la dosarul care urmează să fie depus la Ministerul Culturii în vederea includerii meșteșugului realizării acoperișurilor din stuf în patrimoniul imaterial UNESCO. Până în octombrie va fi gata studiul în care vor fi descrise particularitățile acestui meșteșug, tehnicile de lucru, de ce este el unic, avantajele lui și impactul în comunitate. Acoperișuri din stuf se fac și alte țări, însă metoda de lucru din Delta Dunării este unică și asta vrem să arătăm. Dacă Ministerul Culturii susține demersul nostru, meșteșugul va intra pe lista României pentru UNESCO, urmând să fie votat de către Comisie în cadrul întâlnirii anuale unde sunt discutate toate propunerile”, spune Loredana Pană.

Puteți citi și:

Paradis artificial: Aproape 1.000 de hectare Delta Dunării vor redeveni deltă

Lecții islandeze pentru includerea satului Letea în patrimoniul cultural UNESCO


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger