“Români, a sosit vremea schimbării! Viitorul ne aparţine. Apărăm patrimoniul, istoria, natura şi oamenii! Solidaritate. Împreună punem capăt trădării şi corupţiei. Treziţi-vă şi implicaţi-vă acum! Toţi pe-un gând şi într-un suflet. Uniţi, Salvăm Roşia Montană!”. Acesta este mesajul transmis ieri de români din întreaga lume pentru Roşia Montană.
de Mihai Goţiu (Voxpublica)
Cu o menţiune, însă: fiecare cuvânt al mesajului a fost scris pe câte un baner afişat de protestari în diferite oraşe ale lumii, de la Dublin, Roma, Munchen, Bruxelles, la New York, Chicago şi Roşia Montană. Un mesaj care îi uneşte pe cetăţenii români peste ţări şi continente. Priviţi imaginea de mai jos. E un colaj pentru istoria României, care arată de ce Roşia Montană nu are cum să fie distrusă. E o imagine care arată energia şi determinarea celor care luptă pentru salvarea Roşiei Montane pe care doar nişte politicieni inconştienţi şi total rupţi de realitate l-ar putea ignora.
Şi mai e un motiv pentru care Roşia Montană nu are cum să fie distrusă. La Cluj şi Bucureşti (cel puţin) protestele s-au transformat în conferinţe în aer liber. La Bucureşti s-a cântat şi au fost organizate grupuri de discuţii despre Roşia Montană şi gazele de şist. La Cluj au fost prelegeri despre drepturile civice, patrimoniul cultural de la Roşia Montană şi despre procesul legislativ al proiectului legii speciale de distrugere a Roşiei Montane. Tot la Cluj, astăzi, de la ora 19.00, la Casa Tranzit, în cadrul festivalului Temps D’Images Cluj , are loc dezbaterea Past and Future. Handle with care, în care vor fi proiectate filme şi se va discuta despre protestele din 1989, grevele studenţeşti din 1995 şi protestele din această toamnă. De la aceeaşi oră, la Karolina Augusta Pub, Marcel Ionescu-Heroiu şi Radu Cocean vor dezbate despre sustenabilitatea reală a Roşiei Montane prin turism, agricultură şi alte mijloace normale. Sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 18.00, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central, voi lansa cartea Afacerea Roşia Montană. Pe 22 şi 23 noiembrie, o voi lansa şi la Bucureşti, la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus. (Detalii despre lansare, aici – n.r.)
E un aspect pe care îl evidenţiez şi în carte, în secţiunea dedicată formării şi dezvoltării rezistenţei, în care arăt că mişcarea civică fără precedent în ultimele decenii legată de Roşia Montană este dubu luat diplomele cu copy-paste. La fel cum le este imposibil să înţeleagă forţa unei mişcări culturale de o asemenea amploare. E mai mult decât perimatul concept de rezistenţă prin cultură (folosit de prea multe ori abuziv şi fără acoperire). Mai degrabă e vorba de o cultură a rezistenţei care s-a format şi se dezvoltă în jurul Roşiei Montane. Cu efecte mult dincolo de cazul Roşia Montană. E vorba de o mişcare în care oamenii învaţă care le sunt drepturile şi cum şi le pot apăra, îşi înving lehamitea şi teama, înţeleg care sunt rosturile patrimoniului cultural şi mediului, mecanismele economice, tehnicile de manipulare în masă şi antidoturile la acestea (nota bene: după incidentele de săptămâna trecută de la Cluj, şi reprezentanţii Jandarmeriei par să fi înţeles că scopul şi misiunea lor nu e de a-i intimida pe protestatari, ci să se asigure că aceştia îşi pot exercita dreptul constituţional la liberă exprimare – cel puţin aceasta a fost situaţia de la Cluj, nu ştiu cum au acţionat la Bucureşti sau în alte oraşe – să dea Dumnezeu să le ţină năravul!).
Înainte de a se produce atât de mult aşteptatele schimbări de sistem politic, e necesară o schimbare fundamentală a mentalităţilor din societate. Iar rezistenţa din cazul Roşia Montană dovedeşte că este capabilă să genereze o asemenea schimbare de mentalităţi. Şi că o face în mod asumat şi programatic. Acceptând faptul că, cel mai probabil, cei care vor beneficia cu adevărat de efectele unei astfel de schimbări sunt cei care participă la proteste în aceste luni în cărucioare şi în braţele sau pe umerii părinţilor. Domnilor Ponta, Băsescu, Antonescu, Barbu, domnă Plumb & Co, priviţi cu atenţie videoclipul de mai jos. Poate că o să mai reuşiţi câţiva ani să mai fentaţi o parte a alegătorilor, să vă mai păstraţi scaunele, dar vă asigur că generaţia care defilează astăzi în cărucioare va şti să vă pună acolo unde vă e locul. Pentru ei sunteţi deja personaje de basm. Dar personajele negative ale acestor basme. Priviţi şi desenul de mai jos. E făcut de o fetiţă de 8 ani. Aveţi nevoie de ceva mai clar decât atât?
P.S.: Şi o fotografie şi pentru mass-media care scriau şi anunţau aseară prezenţa „câtorva sute de oameni” la proteste. Rugaţi un copil să vă ajute la numărat…
UPDATE: Mesaj pe faţada Bisericii Unitariene din Cluj:
“E mai mult decât un enunţ. E o chemare pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului, a vieţii şi a mediului înconjurător”.
“Ez több, mint egy mondat. Hadüzenet az emberi jogok, életünk és a környezet védelme érdekében.”
Acest material a fost preluat (cu foto şi video) de pe platforma Voxpublica.