Un material revoluţionar poate curăţa rapid apa poluată

1

O echipă de oameni de ştiinţă australieni şi francezi a inventat un material uşor şi reutilizabil care poate absorbi diverse chimicale până la de 33 de ori greutatea lui. Materialul este considerat o “armă” revoluţionară în lupta împotriva poluării apei, o problemă tot mai mare pentru întreaga planetă.

Nano-fâşiile absorbante sunt făcute din azotură de bor (grafen alb) şi s-au dovedit capabile să absoarbă o cantitate însemnată de uleiuri, solvenţi chimici şi vopseluri – adică tot felul de chimicale care sunt, de regulă, aruncate de industria textilă, de cea producătoare de hârtie sau de cea a tăbăcirii. Materialul absorbant este foarte poros şi poate pluti pe apă, fiind impermeabil. Odată ce bucăţile de material sunt lăsate pe o suprafaţă de apă poluată, ele absorb „instantaneu” reziduurile şi devin închise la culoare.

„Procesul este foarte rapid, în doar două minute, uleiul scurs în apă a fost înghiţit de nano-fâşii în timpul testelor”, explică autorii invenţiei. Odată saturate, fâşiile de material pot fi culese cu uşurinţă de pe suprafaţa apei, curăţate prin ardere, încălzire sau spălare şi, apoi, reutilizate chiar de mai multe ori. Alte materiale din această categorie au o capacitate de absorbţie mult mai scăzută, iar cele care au o capacitate bună de absorbţie nu pot fi reciclate. „Acest material nou şi tehnologia aferentă invenţiei vor avea un impact semnificativ asupra protecţiei mediului, mai ales că materialul nu este scump de produs”, explică profesorul Ian Chen, co-autor al studiului care a fost publicat în revista Nature Communications.

Sursa şi foto: EcoNews


Un comentariu

  1. Pingback: Forradalmi áttörés a víztisztításban » Think Outside The Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger