Un matematician rezolvă ecuaţia hipsterilor

0

Există un paradox în lumea contraculturii: încercând să evite etichete şi să întoarcă spatele convenţionalului într-un efort de a fi originali, cumva, toţi hipsterii ajung să arate la fel, scrie Vocativ.com. Această enigmă alimentează insultele la adresa lor, iar Jonathan Touboul, un matematician specializat în neuroştiinţe de la Collège de France din Paris, a încercat s-o rezolve. A făcut-o folosind formule complicate în articolul său The Hipster Effect: When Anticonformists All Look the Same.

“Dacă iei ansambluri mari de indivizi care interacţionează – fie că sunt hipsteri, agenţi de bursă sau orice alt grup de indvizi care se decid să se opună majorităţii încercând să fie diferiţi -, ei vor ajunge în cele din urmă să facă acelaşi lucru în acelaşi timp”, spune Touboul. “Motivul e timpul necesar unui individ de a înregistra deciziile altora. Nu poţi şti ce decid alţi oameni în timp real, durează un pic până afli”. În alte cuvinte, în nonconformismul lor, hipsterii se conformează pentru că e practic imposibil să ţină pasul cu trendurile, nu au timp suficient la îndemână să prezică ce vor face alţii pentru a fi “diferiţi”. Un hipster adevărat, în sensul de persoană care inventează sau adoptă de timpuriu un trend, ar trebui să fie în flux constant pentru a se păstra autentic. Astfel, în teorie, un hipster e la fel de real ca un unicorn.

Touboul susţine că fizica statistică poate explica cum atitudinea de neconformare se poate transforma neintenţionat într-una de conformare. Asta ar suna cam aşa în limbaj ştiinţific: “Când hipsterii sunt prea înceţi în a detecta trendurile, vor continua să facă aceleaşi alegeri şi, prin urmare, să rămână corelaţi pe măsură ce trece timpul, trendul lor evoluând în timp ca o funcţie periodică. Asta e adevărat atât timp cât majoritatea populaţiei este alcătuită din hipsteri. În caz contrar, hipsterii vor fi din nou aliniaţi, în mare parte, unei direcţii constante impuse de alegerile din mainstream“. (Formulele complicate le puteţi vedea în articolul lui Touboul).

Concluziile specialistului ar putea explica de ce termenul “hipster” a devenit peiorativ chiar şi în rândul hipsterilor. Mişcarea din prezent, caracterizată, printre altele, de blugi strânşi pe picior, flanele, biciclete fixie sau bărbi, a devenit atât de mainstream, că a-i spune cuiva că e hipster e ca şi cum i-ai spune că e conformist. Touboul a mai aflat că abilitatea unei persoane de a recunoaşte trenduri la alţii este proporţională cu distanţa faţă de oamenii respectivi. De exemplu, e uşor să arăţi diferit faţă de colegii de apartament, pentru că îi vezi în fiecare zi. Dar dacă vrei să ieşi în evidenţă la o petrecere plină de oameni pe care nu-i cunoşti, e mai dificil; există un risc mare ca restul participanţilor să aibă aceeaşi idee şi totul să arate omogen. 

Matematicianul a ales ca studiu de caz hipsterii parizieni şi nu poate susţine că rezultatele sale sunt valabile pentru toţi hipsterii.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger