Un manual interzis de sex, atribuit incorect lui Aristotel, ajunge la licitaţie

1

Un manual de sex din secolul al XVIII-lea, incorect atribuit filosofului grec Aristotel şi care a fost interzis de la vânzare în Marea Britanie, va ajunge să fie scos la licitaţie la 200 de ani după interzicerea sa. Licitaţia are loc în oraşul Edinburgh, pe data de 16 ianuarie.

 

aristotel

 

Titlul lucrării este „Aristotle’s Complete Master-Piece”, dar, în fapt, ea are foarte puţin de-a face cu filosofia greacă sau cu Aristotel. „Cartea a fost publicată prima dată în anul 1684 şi este un manual timpuriu pentru sex şi graviditate”, explică Cathy Marsden, expert al casei de licitaţie Lyon and Turnbull, care va scoate la vânzare documentul. Acesta conţine desene din opera lui Nicholas Culpepper, un botanist şi medic britanic, totodată şi astrolog şi din opera lui Albertus Magnus, om de ştiinţă şi episcop german. Lucrarea a fost interzisă deoarece a fost considerată, în epocă, „cumplit de lipsită de bun-simţ şi obscenă”. În ciuda interdicţiei oficiale, cartea a fost un best-seller pe piaţa neagră a epocii şi a devenit foarte populară în Marea Britanie. „Au existat mai multe ediţii ale lucrării, publicate în secolul al XVIII-lea, mai multe chiar decât ale oricărui text medical”, susţine Marsden. Autorul cărţii nu este cunoscut nici în prezent, iar interdicţia privind vânzarea liberă a cărţii a fost ridicată abia în anii 1960.

După standardele prezentului, manualul este mai degrabă amuzant decât instructiv. El descrie anatomia feminină şi pe cea masculină şi oferă „sfaturi” pentru ambele sexe privind actul sexual. În mod interesant, mai ales pentru acele vremuri, manualul insista asupra faptului că este benefic pentru o femeie să trăiască dorinţa sexuală, să se bucure de experienţă, pentru a putea rămâne însărcinată. „Mult mai târziu, când s-a realizat că femeia nu avea nevoie să ajungă la orgasm pentru a rămâne însărcinată, ideea ca femeia să se bucure de sex a fost considerată prea puţin importantă”, explică Marsden. Manualul mai conţine diverse mituri urbane, cum ar fi „pericolele sexului în afara căsătoriei” sau ce urmări ar avea actul sexual premarital (sau adulter) asupra naşterii unui copil. Pentru a exemplifica, lucrarea oferă, la acest capitol, imagini stranii ale unor copii foarte păroşi şi ale unor „naşteri monstruoase”. Manualul susţine că astfel de diformităţi erau un „blestem asupra copilului” adus de părinţii care nu au respectat normele.

 

Sursa: Discovery

Foto: Aristotle’s Complete Master-Piece / Lyon & Turnbull

 


Un comentariu

  1. Pingback: Artmark - Galerii de Arta si Casa de licitatie | Un manual de sexologie atribuit eronat lui Aristotel este scos la licitaţie

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger