Un loc de muncă ostil te poate omorî

1

Știința le dă dreptate celor care se plâng că serviciul îi omoară. Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au realizat un studiu de 20 de ani în are au analizat relația dintre locul de muncă și riscul de a deceda.

Au fost recrutați 820 de adulți cărora li s-a făcut un consult medical de rutină în 1988 și care au fost, apoi, intervievați cu privire la condițiile lor de muncă, fiind întrebați cât de amabili sunt colegii, dacă șeful lor îi sprijinea și câtă autonomie au în poziția lor.

Participanții aveau între 25 și 65 de ani la începutul studiului și lucrau într-o varietate de domenii, precum finanțe, sănătate, producție și asigurări. Cercetătorii au urmărit voluntarii prin intermediul fișelor medicale. Până la sfârșitul studiului, 53 de oameni au murit. Aceștia au raportat un mediu de lucru mai ostil decât cei care au supraviețuit.

Cei care au raportat foarte puțin sau deloc sprijin din partea colegilor de serviciu aveau de 2,4 ori mai multe șanse de a murit în timpul studiului decât cei care au spus că au relații strânse cu colegii. Riscul de a deceda era relaționat, însă, doar de relațiile cu colegii, nu și cu șefii.

Un factor care micșorează asociația dintre colegi neprietenoși și moarte era percepția participanților asupra controlului pe care îl aveau asupra jobului lor. Bărbații care au raportat autonomie la locul de muncă au avut un risc mai mic de a muri decât cei cu mai puțină libertate.

Dar, pentru femei lucrurile nu stau la fel: cele care au raportat putere de decizie mai mare la locul de muncă aveau un risc cu 70% mai mare de a muri comparativ cu femeile care nu dețin controlul la muncă.

Studiul nu determină dacă un loc de muncă toxic cauzează moartea, ci doar că este relaționat de riscul de a muri. Concluziile se adaugă dovezilor că o rețea socială bună scade stresul și îmbunătățește sănătatea.

Foto: Flickr / bark

Sursa: Time


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger