Un litru de ulei uzat poluează un milion de litri de apă, dar încă nu e perceput ca deșeu în România

5

Uleiul alimentar uzat are un efect devastator asupra mediului înconjurător. Un litru aruncat la canalizare poate polua un milion de litri de apă, cantitatea necesară unui adult să supraviețuiască timp de 14 ani. Însă acest efect este foarte puțin cunoscut de cei mai mulți dintre oameni, care în continuare aruncă uleiul la canalizare convinși fiind că a fost dizolvat de detergenții parfumați. Din fericire, mai există persoane care cred cu tărie că mentalitatea oamenilor poate fi schimbată și consideră că este de datoria lor să îi ajute. Unii au încercat să își construiască o afacere tocmai pornind de la această premisă.

 

ulei

 

Marian Scafaru a decis să renunțe la confortul oferit de un job într-o corporație pentru a se dedica propriului proiect de antreprenoriat social – “Uleiosul” – care are la bază colectarea uleiului uzat de la persoanele fizice și predarea acestuia la centrul de reciclare. După mai bine de un an de la un debut optimist în antreprenoriat, “Uleiosul” a realizat că este necesară o mai mare implicare în comunicarea cu oamenii pentru a-i ajuta să conștientizeze importanța gestului lor și a le crea un reflex în a colecta uleiul alimentar uzat așa cum se întâmplă în cazul plasticului sau al hârtiei. Deși uleiul alimentar uzat este un deșeu ce poate fi colectat cu ușurință în gospodărie, acesta este menționat foarte rar în programele de informare și conștientizare asupra colectării selective.

“Uleiul uzat nu este biodegradabil. La contactul cu apa acesta formează o peliculă care oprește oxigenul să ajungă la viețuitoarele și plantele din apă”, spune Marian. Gravitatea gestului este amplificată și de faptul că deși legislația românească pedepsește aruncarea uleiului alimentar uzat la canalizare, o persoană fizică poate primi o amendă între 100 și 1.000 de lei, aceasta nu este aplicată.

Bucureștenii ar putea colecta cel puțin 138 de tone de ulei uzat pe an

Marian Scafaru spune că dacă 10% din cele 692.000 de gospodării bucureștene ar colecta cel puțin doi litri de ulei alimentar uzat pe an, s-ar evita deversarea anuală a 138 de tone din acest deșeu în canalizarea orașlului. “Directorul centrului de colectare la care predau uleiul a ajuns la o cantitate optimistă de 2.000 de tone de ulei alimentar uzat care ar putea să fie colectat de la persoanele fizice din Bucureşti dacă fiecare locuitor ar colecta un litru pe an”, a adăugat Scafaru. La începutul afacerii, pentru a stimula implicarea oamenilor, Marian a încheiat un parteneriat cu un producător de ulei care i-a pus la dispoziție 100 de litri de ulei pe care să-i ofere celor care colectau şi predau uleiul uzat.

Campania, care ar fi trebuit să dureze o lună, s-a întins pe o perioadă de patru luni din cauza numărului mic de solicitări de predare a uleiului uzat. Acum se încearcă stimularea financiară a asociațiilor de proprietari. “Ne-am adresat asociațiilor de proprietari și le-am propus ca începând de la cantități de 20 de litri în sus colectate să le oferim jumătate din suma încasată. Am pus afișe prin blocuri, am vorbit cu lumea, însă iar ne-am lovit de o lipsă de implicare atât a administratorilor cât și a locatarilor”, a mai spus Marian Scafaru.

Puteți citi articolul integral pe Green Report.


5 comentarii

  1. din categoria “muieti-s posmagii”, ar fi interesant implementarea sistemului de colectare prin bidoane personalizate, ceva cu gura larga si usor de folosit, gen scurge-ti picatura aici

  2. Uite eu strâng uleiul uzat de vreo 3 ani (spre rușinea mea atunci am citit mai atent un articol ca și cel de sus) și nu am ce să fac cu el, îl duc la țară și cu țîrîita tata pune în mâncarea găinilor și a câinilor și pisicilor. Dacă ar exista în Timișoara un recipient de colectare, eu am vreo câțiva prieteni care fac ca și mine, adică duc la țară unde sunt folosite pt. hrana animalelor, poare ar avea mai mult succes, că suntem mai în vest și multă lume selectează deșeurile 🙂

  3. Hei, iar bagati exagerari de tipul asta… Cica 1 litru de ulei polueaza 1.000.0000 litri de apa (adica 1.000 mc, adica o piscina de 10mx100m cu adancime de 1 m). Nu vi se pare cam catastrofala cifra?
    In plus uleiul alimentar este biodegradabil chiar daca a suferit procese de degradare pirolitica in urma folosirii repetate… Nu este un ulei mineral care poate fi inert chimic. A, ca e mai bine din multe puncte de vedere sa fie reciclat uleiul folosit e o alta poveste. Dar cel mai bine ar fi nici sa nu ai ce ulei sa reciclezi, sa nu prajesti in ulei, e mult mai sanatos pentru sanatate

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger