Un litru de lumină – Mii de case iluminate cu peturi reciclate

0

Pentru cele mai multe familii filipineze sărace, iluminatul electric este încă un vis îndepărtat. Un student însă a găsit o soluție extrem de ingenioasă și de puțin costisitoare, care le permite acestora să aducă lumina în case: a folosit sticle de plstic care reflectă și amplifică lumina soarelui în timpul zilei, înlocuind astfel becurile.

 

Proiectul ”Un litru de lumină” a început în urmă cu câțiva ani, timp în care a dat rezultate atât de mulțumitoare, încât noul prag pe care intenționează să-l atingă este de un milion de sticle montate în gospodăriile nevoiașilor.

Ideea este foarte simplă și folosește un principiu propus de alți studenți creativi, de această dată de la MIT, care au descoperit că peturile de un litru umplute cu apă și clor pot substitui becurile. Aceste sticle modificate pot fi instalate în acoperișul casei într-o singură oră, permițând luminii naturale să se reflecte prin intermediul recipientului și să se reverse în interior.  O astfel de sticlă echivalează cu lumina produsă de un bec incandescent standard de 60 de wați. Clorul ține bacteriile la distanță, iar durata de viață a unui astfel de pet este de nici mai mult, nici mai puțin de cinci ani.

Eficiența inițiativei a atras un număr impresionant de voluntari, de la copiii de grădiniță, până la deținuții din penitenciarele filipineze. Autoritățile vor să ducă mai departe proiectul, până la finalul anului urmând să fie montate asemenea lămpi solare într-un milion de case. Puteți susține ”Un litru de lumină” prin donații și muncă de voluntariat consultând această pagină.

 

Sursa: Inhabitat

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger