Un șerif american și-a concediat șase angajați, după ce aceștia au dat ”Like” pe Facebook paginii unui rival al șerifului, înaintea alegerilor. Concediații i-au intentat proces, în cadrul căruia, aparent banalul ”Like” a fost catalogat drept instrument al libertății de expresie.
American Civil Liberties Union (ACLU) a intervenit în susținerea angajaților demiși, afirmând că butonul de ”Like” este un mod prin care o persoană își poate manifesta, potrivit constutiției americane, libertatea de expresie. Potrivit organizației, apăsarea acestui buton este similară cu purtarea unei pancarte la un eveniment de protest, lucru garantat de constituție, deși inițial, judecătorul care s-a ocupat de acest caz decisese că ”Like”-ul nu exprimă suficient cât să poată fi încadrat sub protecția drepturilor constituționale.
Declarația ACLU afirmă că ”Atunci când dai ”Like” unui candidat politic pe Facebook, presupune o exprimare atât verbală, cât și simbolică. Apăsarea acestui buton îi anunță pe ceilalți că utilizatorul susține, este de acord cu sau se bucură de conținutul pe care l-a plăcut în rețeaua socială”. Facebook s-a alăturat de asemenea acestei cauze, declarând că această opțiune virtuală este ”echivalentul de secol XXI al pancartei de susținere pe care odată ne-o puteam arbora în curte.” De aceea, legislația ar trebui să țină pasul cu tehnologia, sunt de părere apărătorii libertății de exprimare.
Sursa: AFP
Foto: Anidea.com
Un comentariu
Pingback: Ar trebui să conteze profilul de Facebook la obținerea și păstrarea unui job? | TOTB.ro - Think Outside the Box