Un licean din Afganistan a descoperit o nouă formulă matematică

7

La sfârşitul lunii trecute, Centrul pentru Ştiinţă din Kabul a anuţat că un elev de clasa a XI-a, Khalilullah Yaqubi, de la liceul Al-Beruni din provincia afgană Ghazni, a descoperit de unul singur o formulă matematică ce poate fi folosită pentru rezolvarea ecuaţiilor de gradul II cu o singură necuoscută.

 

 

“Am inventat formula după o săptămână de muncă grea, fără a folosi vreo carte sau internetul”, a spus Yaqubi. Formula sa a fost trimisă la un centru de cercetare în matematică şi filosofie din Kabul, unde a fost aprobată de oamenii de ştiinţă, iar ministerul educaţiei a promis că va încerca să-i asigure elevului o bursă pentru studii superioare în străinătate.

Descoperirea tânărului afgan este cu atât mai importantă cu cât sistemul şcolar din provincia în care trăieşte s-a confruntat până nu demult cu o situaţie extrem de dificilă: membrii şi simpatizanţii grupării talibane au închis mai multe şcoli din Ghazni. Recent, însă, în jur de 400 de locuitori adunaţi din opt dintre satele provinciei s-au răsculat împotriva fundamentaliştilor şi au reuşit să redeschidă 81 dintre cele 83 de şcoli din regiune. Preţul plătit pentru această victorie a fost de 11 persoane decedate în timpul ciocnirilor: trei din rândul miliţiei cetăţeneşti şi alţi opt din rândul luptătorilor talibani.

Afganistanul a cunoscut de altfel îmbunătăţiri ale sistemului şcolar la niveul întregii ţărai de la alungarea talibanilor din 2001. Din 2003 încoace, au fost construite în jur de 5.000 de şcoli de-a lungul statului asiatic. Cu toate acestea, majoritatea lor se confruntă cu lipsa dotărilor moderne şi a personalului calificat, precum şi cu atacurile recente la care au fost supuse elevele din partea fundamentaliştilor care se opun dreptului la educaţie al femeilor.

Sursa: Global Voices

 

Puteţi accesa şi:

Victima unui viol luptă pentru a schimba Afganistanul

VIDEO Prima animaţie pe computer din Afganistan


7 comentarii

  1. Pingback: O nouă formulă pentru ecuaţia de gradul II. « Just Another Blog

  2. Dacă scrii ax + by + c = 0, ai obținut o ecuație de gradul I cu două necunoscute, dar care nu te ajută prea tare, pentru ca ai o infinitate de soluții. Ai avea nevoie de o altă ecuație ajutătoare ca să o rezolvi pe prima.

    O ecuație de gradul II e de forma ax2 + bx + c = 0, unde a, b și c sunt coeficienți.

    Chestiile astea nu se mai învață la școală? 😛

  3. Pingback: VIDEO Un adolescent arată cum sunt exploataţi copiii afgani prin muncă | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger