Un lanț de vulcani submarini a fost descoperit în zona antarctică

0

Vulcani cu înălțimi de peste 3.000 de metri au fost descoperiți sub apele antarctice, în zona teritoriilor britanice compuse din insulele Georgia de Sud și Sandwich. Oamenii de știință s-au folosit de un sonar specializat pentru a realiza harta submarină a teritoriilor explorate, respectiv a vulcanilor descoperiți.

Munca oamenilor de știință era să completeze lipsurile din harta marină a locurilor, dar nu mică le-a fost mirarea când s-au trezit, pe sonar, cu vârfuri muntoase vulcanice despre a căror existență nu știau nimic. Expediția lor a durat o lună și, chiar dacă se așteptau să descopere urme ale activității vulcanice din insule, nu erau pregătiți să găsească atât de mulți vulcani și de asemenea dimensiuni. Cercetătorii spun că unii au înălțimea cunoscutului munte japonez Fuji.

Încântați de noua descoperire (deși puțin ”speriați”, au admis ei, pe durata expediției submarine), oamenii de știință cred că acest lanț vulcanic ar putea fi casa unor specii necunoscute încă. Ei spun că structura și compoziția vulcanilor compun un habitat prielnic vieții, la fel ca recifurile de corali. Totodată, ei oferă specialiștilor posibilitatea de a studia cauzele producerilor tsunami-urilor (adeseori provocate de erupții vulcanice sau prăbușiri de pământ sub apă).

 

Sursa și foto: National Geographic News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger