Un laborator american de cercetare care făcea experimente pe pisici vii va fi închis

0

Laboratorul de cercetare al Universităţii Wisconsin (SUA) va fi închis anul acesta, odată cu pensionarea celui care îl conducea. Activitatea sa a atras o serie de proteste, inclusiv o campanie PETA, deoarece se folosea de pisici vii pentru diverse experimente, scrie agenţia de presă Reuters.

 

 

Departamentul de neuroştiinţe al Universităţii Wisconsin nu va mai face experimente legate de “localizarea sunetului” odată cu pensionarea celui care conducea laboratorul cu pricina, cercetătorul Tom Yin, în vârstă de 70 de ani, a anunţat universitatea. Yin a fost criticat în repetate rânduri pentru experimentele pe care le derula pe pisici vii, care au scandalizat iubitorii de animale. În anul 2009, organizaţia PETA a obţinut informaţii despre munca lui Yin care au dus la o investigaţie deschisă de autorităţi americane, însă laboratorul a primit, totuşi, “unda verde” pentru a face în continuare experimente pe pisici vii.

Universitatea a fost amendată cu 35.000 de dolari anul trecut, pentru şapte încălcări distincte ale legislaţiei privind animalele (Animal Welfare Act). Cercetătorul Tom Yin a fost angajat de universitate în anul 1977, iar munca sa este legată de identificarea modului în care creierul procesează şi localizează sunetele. Chris Barncard, purtător de cuvânt al universităţii, a declarat că patru dintre cele cinci pisici care mai rămăseseră în laborator au fost deja adoptate de familii şi a cincea a fost eutanasiată. “Este puţin probabil ca succesorul lui Yin să continue aceeaşi linie de activitate”, a mai spus Chris Barncard.

Campania PETA a adus laboratorul condus de Yin în centrul atenţiei americanilor, prin toate mijloacele posibile: emailuri, afişe, inclusiv pe autobuze, precum şi cu ajutorul unor persoane publice, de exemplu actorul de comedie Bill Maher, actorul James Cromwell şi altele. Universitatea Wisconsin susţine, totuşi, că “munca importantă coordonată de Tom Yin şi colegii săi nu a fost afectată sau influenţată de acţiunile organizaţiilor pentru drepturile animalelor şi că a pretinde aşa ceva nu este adevărat”, ca răspuns la declaraţia PETA care numeşte închiderea laboratorului în cauză “o victorie” a apărătorilor drepturilor animalelor.

 

Sursa: Reuters

Foto: PETA

 

Puteţi citi şi:

Fur the people

Adevărata planetă a maimuţelor: insula unde trăiesc cimpanzei folosiţi în teste de laborator

India a interzis importurile de cosmetice testate pe animale


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger