Un jurnalist de la The Guardian prezintă România ca destinaţie pentru amatorii de cicloturism în natură

1

Vineri, 30 martie, The Guardian a publicat un articol despre călătoria cu bicicleta a unui jurnalist britanic, Kevin Rushby, în sălbăticia din Munţii Buzăului. Mircea Crisbăşanu, de la Cycling Romania, i-a fost ghid timp de cinci zile în cadrul excursiei întreprinse în iunie 2011. Aflaţi care au fost impresiile britanicului.

“Numele România”, scrie Kevin în articol, “îmi apărea sub două imagini cumva contradictorii. Pe de o parte, stau mărturie cărţile minunate scrise de William Blacker, un englez stabilit în România, Along the Enchanted Way, şi de Patrick Leigh Fermor, care insistă asupra frumuseţilor naturale şi nu numai, în Between the Woods and the Water. În acelaşi timp, aveam imaginea ţării creată de către ziarele şi posturile TV britanice: copii orfani, Ceauşescu şi ale lui construcţii comuniste, romii alungaţi din Franţa. Cele două feţe ale României păreau, aşadar, incompatibile, şi ar fi trebuit să cred că, odată ajuns aici, mă voi afunda în neprevăzut”. Britanicul a fost însă asaltat de surprize plăcute şi de experiențe unice, chiar şi pentru el, explorator încercat, cu numeroase expediţii în toată lumea.

Mircea Crisbăşanu (cu care am vorbit anul trecut) este un pasionat al mersului pe bicicletă şi, după ce şi-a încheiat studiile de Master în Construcţii Civile în Olanda, a decis să revină acasă pentru a iniţia tururi pentru cei care deresc să descopere, pe două roţi, o Românie de puţini ştiută. El organizează excursii educativ-culturale pe bicicletă pentru turişti străni şi români: “Este un mod de a promova România în străinătate ca destinaţie excelentă pentru cicloturism. În același timp, doresc să-i încurajez pe români șă-şi descopere ţara şi să-şi petreacă vacanţele într-un mod plăcut și în același timp sănătos, folosind mai puțin mașinile”.

 

Aventura din zona Buzăului

Planul călătoriei celor doi, conform articolului, era să pedaleze prin ţinutul de nord la Buzăului, traversând sate izolate şi păduri sălbatice. Au asistat la o slujbă de duminică la mânăstirea Răteşti, au gustat sărmăluţe de mistreţ, au învăţat cum “I kiss your hand!” şi “May you live long!” sună ceva mai ciudat în engleză decât mult-folositele “Săru’mâna!” şi “Să trăiți!”. De asemenea, au aflat povești misterioase despre chiliile scobite în stâncă de la Aluniş, au admirat peisajul selenar de la Vulcanii Noroioşi, ba chiar au descoperit “vulcani” noi, au gustat ţuica neaoşă de prună, au admirat munţii de sare de la Mânzăleşti, au vorbit şi au luat masa cot la cot cu sătenii primitori în Bozioru şi Colţi.

Nu în ultimul rând, le-a fost dat să asiste la cea mai spectaculoasă şi puternică furtună nocturnă, chiar după ce au încheiat călătoria, au admirat peisaje panoramice unice, înţesate de pajişti înflorite şi păduri cu verde crud, într-o linişte fără de timp. Kevin scrie că cel mai mult l-au încântat excursia de căutare a urmelor de lupi şi urşi în pădurea întunecată, alături de un vânător, la Terca şi cele două nopţi dormite în satul Colţi în vârful unei căpiţe de fân.

Cei doi au lăsat mașina în satul Berca, aproape de orașul Buzău, după care au pedalat prin Bozioru, Nehoiu, Gura Teghii şi Lopătari. Patru zile au mers pe bicicletă, câte 40 km, iar o zi a fost rezervată drumeţiei în ţinutul chiliilor rupestre de la Colşi şi Aluniş.

Despre Cycling Romania (și fotografii)

Cycling Romania oferă excursii pe bicicletă pentru toate gusturile în cele mai frumoase regiuni ale României. Mai multe detalii se găsesc la www.cyclingromania.ro şi http://blog.cyclingromania.ro/2011/05/reviews.html. Totodată, puteţi citi şi interviul nostru cu Mircea Crisbăşanu:

Ghidul României văzute de pe bicicletă

 


Un comentariu

  1. Pingback: Centura Cicloturistică București – biciclete, ouă, vin ecologic și mături | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger