Un judecător a aprobat în premieră cererea unor cimpanzei de a fi reprezentaţi în instanţă

0

Pentru prima dată în istoria SUA, justiţia a aprobat cererea înaintată de doi cimpanzei, prin intermediul unor reprezentanţi umani, de a-şi apăra drepturile în faţa curţii de judecată. Astfel, Hercules şi Leo, două primate care au fost supuse în mod repetat la experimente medicale, au căpătat statutul de “persoană legală” şi vor avea parte de avocaţi care să-i reprezinte în instanţă.

 

SCR_48721

 

Cererea celor doi cimpanzei a fost înainintată către Curtea Supremă de Justiţie din Manhattan de către doi avocaţi din partea organizaţiei Nonhuman Rights Project (NhRP), care au invocat habeas corpus – drept care garantează libertatea individuală şi îngrădeşte arestările şi reţinerea arbitrară a persoanei. Cererea a fost aprobată, însă ulterior, judecătoarea Barbara Jaffe a eliminat invocarea habeas corpus. Potrivit unui purtător de cuvânt, Jaffe nu ar fi acordat animalelor statutul de “persoană legală,” ci doar ar fi aprobat dreptul acestora de a le fi apărate drepturile, din punct de vedere legal. Invocarea habeas corpus se face, de regulă, în cazuri de reţinere forţată, pentru a-l determina pe cel care a privat de libertate să dovedească faptul că a avut temeiul legal de a o face.

Steven Wise, avocatul care coordonează eforturile organizaţiei neguvernamentale, susţine că cimpanzeii sunt destul de inteligenţi şi au emoţii foarte complexe, precum şi conştiinţă de sine, pentru a beneficia de drepturile de bază ale omului, cum ar fi dreptul de a nu fi reţinut împotriva voinţei sale şi de a nu fi supus la tratamente de cruzime.

Wise nu se află la prima tentativă de a implica sistemul de justiţie în apărarea drepturilor cimpanzeilor. În trecut, avocatul a încercat să-l elibereze pe Tommy, un alt cimpanzeu ţinut în captivitate, dar judecătorul a spus că cimpanzeii nu participă la viaţa socială şi că nu pot fi consideraţi responsabili de propriile acţiuni. “După părerea noastră, această incapacitate de a avea responsabilităţi legale şi îndatoriri sociale face imposibilă conferirea unor drepturi legale cinpanzeilor, drepturi conferite strict oamenilor,” arăta atunci poziţia judecătorului.

“[Judecătoarea] nu a spus niciodată explicit că reclamanţii noştri non-umani ar fi persoane, dar aprobându-le cererea, fie afirmă implicit că sunt, fie că ar putea fi,” arată avocaţii organizaţiei care militează pentru drepturile persoanelor non-umane. E prima oară când se întâmplă aşa ceva. Suntem recunoscători că avem şansa se a apăra în sala de judecată libertatea cimpanzeilor,” mai arată avocaţii NhRP.

Organizaţia pentru NhRP speră să poată obţine transferul lui Hercules şi al lui Leo de la Universitatea Stony Brook din Long Island, unde sunt supuşi la exprimente medicale, la sanctuarul Save the Chimps, din Florida, unde peste 250 de cimpanzei trăiesc pe câteva insule de pe coasta Atlanticului.

Prima înfăţişare va avea loc pe 27 mai.

Sursa: The Guardian

Foto: WWF

 

Puteţi citi şi:

Adevărata planetă a maimuţelor

SUA: Folosirea cimpanzeilor pentru teste de laborator, la un pas de a fi stopată

Traficul ilegal cu maimuţe, la fel de profitabil precum cel cu arme şi droguri


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger