Un instrument proiectat de Leonardo da Vinci a prins viață

1

Printre sutele de idei inovative ale lui Leonardo da Vinci a fost și viola organista, o combinație între pian și instrumentele cu coarde. Un polonez a materializat acest vis vechi de secole.

 

 

Instrumentul are posibilitățile unei harpe, ale unei orgi și ale unui violoncel, explică Slawomir Zubrzycki, polonezul care i-a dat viață. Acesta l-a construit după schițele lui Leonardo păstrate în Codex Atlanticus, un manuscris în 12 volume cu invenții.

Polonezul a muncit 3 ani și a cheltuit aproape 10 000 de dolari pentru acest proiect. Au mai existat încercări în acest sens dar niciuna n-a fost satisfăcătoare.

Ceea ce-i lipsește unui pian, au explicat specialiștii, e posibilitatea de a prelungi cît mai mult o notă, odată ce apeși o clapă, sunetul se aude și moare. Pianistul Marian Sobula a spus că instrumentul e visul oricărui pianist și al oricărui cîntăreț pe coarde – sunete lungi, nesfîrșite, pe care le poți obține pe clape, cu ușurință. Sunetele sînt catifelate, impresionante, îți fac pielea de găină.

 

Puteți citi și:

Au fost descoperite cele mai vechi instrumente muzicale din lume

Magia tehnologiei: Catedrala ca instrument muzical

VIDEO Filmul care vă va face să cântați la obiectele din jur

FOTO Când armele se transformă în instrumente muzicale


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger