Un insecticid produs de o gena bacteriana inserata in porumbul modificat genetic si in alte culturi de cereale pentru a le proteja impotriva unor insecte daunatoare s-a scurs in apele curgatoare din imprejurimi, pana la o distanta de 500 de metri, dinspre culturile din Vestul Mijlociu din SUA. Oamenii de stiinta nu au stabilit insa cat de mare este riscul contaminarii asupra sanatatii umane si a mediului inconjurator.
„Cercetarea noastra completeaza un numar in crestere de dovezi ca subprodusele din culturile de porumb pot fi dispersate de-a lungul unei retele de ape curgatoare si ca compusii asociati culturilor modificate genetic, precum proteinele unor insecticide, pot patrunde in apele din imprejurimi”, spune Emma Rosi-Marshall, de la Instittului Cary pentru Studiul Ecosistemelor din Millbrook, New York.
In 2009, peste 85% din culturile de porumb din SUA au fost modificate genetic fie pentru a-i repsinge pe daunatori, fie pentru a la asigura rezistenta in fata ierbicidelor folosite pentru starpirea buruienilor. Porumbul modificat genetic are incorporata o gena a bacteriei Bacillus thuriengensis (Bt), inserata pentru a tine la distanta insectele daunatoare. Gena Bt produce o proteina numita Cry(12A)b, dotata cu proprietatile unui insecticid.
Studiul cercetatorilor americani a analizat 217 de ape curgatoare din Indiana si au descoperit ca 86% din suprafata examinata continea frunze, coji sau coceni de porumb si 13% continea niveluri detectabile din proteina Cry(12A)b, pana la 500 de metri distanta de culturile de porumb. Dupa recoltarea culturilor de porumb, agicultorii obisnuiesc sa lase resturile de plante pe campuri, practica ce minimizeaza eroziunea solului, insa duce la raspandirea subproduselor in apele curgatoare din imprejurimi.
Foto: Reuters
Cititi si:
Germania a semanat accidental porumb modificat genetic interzis in UE
Patru din cinci romani cer interzicerea organismelor modificate genetic