Un indian a creat singur o pădure de peste 550 de hectare, în 30 de ani

5

Acum 30 de ani, un adolescent indian, pe nume Jadav “Molai” Payeng, a început să îngroape seminţe variate într-un loc gol şi nisipos din apropierea localităţii sale natale, din regiunea Assam (India). Scopul său a fost crearea unui refugiu de viaţă sălbatică, dar, la scurt timp după ce a început activitatea, s-a decis să o transforme dintr-un hobby în sensul vieţii sale.

 

 

Jadav “Molai” Payeng s-a mutat în locul unde începuse să „construiască” o pădure şi aceasta a devenit misiunea lui: să creeze un ecosistem, o pădure, de la zero. După 30 de ani, peste 550 de hectare din zonă au devenit exact acest lucru: o pădure nouă, un ecosistem tânăr, plantat în întregime de mâinile indianului. Povestea lui Payeng a apărut în publicaţia The Times of India, ai cărei reporteri au mers la faţa locului pentru a afla mai multe despre modul în care indianul a reuşit să lase o asemenea amprentă asupra peisajului şi mediului înconjurător.

Payeng le-a povestit reporterilor că momentul în care s-a decis să planteze pădurea a fost când, în urma unor inundaţii puternice, a fost martorul morţii unor şerpi aduşi de ape pe nisipurile din zona unde el (pe atunci în vârstă de 16 ani) locuia. „Şerpii au murit în căldură, pentru că nu exista niciun copac să le ţină umbră. Am plâns pentru ei, a fost un carnagiu. Am alertat autorităţile responsabile cu pădurile şi le-am întrebat dacă nu pot planta acolo nişte copaci. Ei au susţinut că acolo nu va creşte nimic şi mi-au sugerat să pun bambus. A fost greu, dureros chiar, nimeni nu m-a ajutat, nimeni nu era interesat de aşa ceva”, a mărturisit indianul, acum ajuns la vârsta de 47 de ani.

Dar Payeng nu a făcut doar gestul de a planta seminţe, ci a dus în noua pădure şi insecte – furnici, mai ales, în aşa fel încât să dea un impuls ecosistemului să se dezvolte armonios. Acum, nisipurile de demult sunt o zonă ce musteşte de viaţă, de plante şi animale care au găsit aici un cămin. Pădurea se numeşte Molai şi este casă pentru diverse specii de păsări, căprioare, rinoceri, tigri şi elefanţi. În ciuda faptului că face asta de 30 de ani, oficialii indieni de la departamentul responsabil cu pădurile au aflat abia în 2008 de ecosistemul creat de Payeng şi de activitatea lui. I-au admirat şi recunoscut eforturile, dar au admis şi că, dacă indianul se afla într-o altă ţară şi făcea acolo ce a făcut în India, ar fi devenit, fără îndoială, un erou naţional. India abia acum îi descoperă povestea.

 

Sursa şi foto: TreeHugger

 


5 comentarii

 1. asta-i taretaretare !!!!!!!!!
  ce simplu putem induce copiilor/tinerilor din familiile noastre, din colective scolare etc asemenea comportament pentru un proiect fantastic !!!!!!!!!!
  hai sa va vad la treaba si sa ne intalnim peste vreo 10 ani sa ne laudam cu ce-am facut
  hai sa fotografiem spatii de pamant goale si sa ne intalnim peste 10 ani – cand eu o sa am 70 – sa vedem cum arata dupa ce am actionat in minunatul proiect demaisus.
  Va provoc la infiintarea unui grup de “sapatori – semanatori – udatori – pigulitori ” care sa intre in contact cu autoritati locale pentru identificarea de spatii de plantat si sa faca treaba cu popor adunat pe criterii de dragoste pentru verde.
  e momentul de adunat partizani si sponsori..cred ca este similar, dar peste proiectul tatulici de acum cativa ani..
  Idei ????
  [email protected]

 2. Pingback: Un indian a creat de unul singur o pădure în 30 de ani | Stiri Zilnice

 3. foarte interesant articolul , asta ar trebui sa facem si noi Romani , sa plantam din ce 18 milioane macar 8 milioane de copaci anual…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger