Preşedintele executiv al Google, Eric Schmidt (foto jos), a lansat o predicţie îndrăzneaţă în cadrul unui discurs ţinut ieri la Universitatea Johns Hopkins (SUA). Potrivit agenţiei de presă Reuters, el a afirmat că, într-un deceniu, cenzura va dispărea, la nivel mondial şi că folosirea tot mai inteligentă a metodelor de criptare va ajuta oamenii câştige în faţa guvernelor care îi supraveghează.
Pariul fostului CEO al Google privind sfârşitul cenzurii se referă în primul rând la China, dar are în vedere şi alte ţări din lume unde aceasta încă este practicată. Modalitatea prin care cenzura poate dispărea, în opinia lui, este conectarea tuturor cetăţenilor la internet şi protejarea comunicării virtuale de spionaj. „Mai întâi, încearcă să te blocheze, apoi să se infiltreze, dar în final tu câştigi. Cred cu adevărat că aşa funcţionează, pentru că apare schimbul de putere. Cred că există o şansă reală să eliminăm cenzura şi posibilitatea ca ea să mai existe în maxim un deceniu”, a declarat Schmidt.
Nu este prima dată când oficialul Google se pronunţă împotriva restricţiilor privind libertatea de exprimare şi accesul la internet în lume. Anul acesta, el a făcut o vizită în Coreea de Nord tocmai pentru a promova mesajul liberului acces la internet şi informare. Vizita lui a fost una personală şi a fost chiar criticată de Departamentul de Stat al SUA, iar Schmidt însuşi a recunoscut că deplasarea a fost un eşec, dar a spus că nu va renunţa la ideea de a duce internetul în Coreea de Nord, pentru a conecta oamenii de acolo cu restul lumii. „Părerea mea este că, dacă vor avea o astfel de conexiune, vor începe să îşi deschidă mai mult ţara şi vor începe să înţeleagă alte sisteme”, a spus Schmidt.
Google nu a scăpat de scandalul supravegherii interne din SUA, realizată de către NSA (Agenţia Naţională pentru Securitate), scandal pornit de dezvăluirile unui fost angajat al sistemului, Edward Snowden. Potrivit documentelor făcute publice de către acesta, şi Google a fost monitorizat de NSA în căutarea informaţiilor, iar acest fapt a fost catalogat de oficialii companiei drept „ilegal şi revoltător”. Dar compania Google a fost acuzată, la rândul său, de-a lungul anilor, tocmai de interceptare ilegală a datelor. În 2010, spre exemplu, s-a descoperit faptul că maşini Google care lucrau pentru realizarea hărţilor celebrului motor de căutare au „colectat”, din greşeală, timp de doi ani, parole şi alte date personale ale multor persoane conectate la internet prin reţele wireless.
„Soluţia pentru a răspunde guvernelor care ne supraveghează este criptarea totală a datelor tuturor utilizatorilor”, a mai declarat Schmidt ieri, în discursul său. Codarea (criptarea), spune el, poate conferi cel mai înalt grad de securitate, deşi şi aceasta poate fi spartă. „Dar cu metode elaborate de criptare şi schimbarea lor permanentă este foarte, foarte dificil pentru cel care interceptează să îşi mai desfăşoare activitatea”, a mai precizat preşedintele executiv al Google.
Sursa şi foto: Reuters
Puteţi citi şi:
Căutările pe Google arată cât de misogini suntem
„Google şi creierul mondial”, în deschidere la Astra Film Festival 2013
După 15 ani de existenţă, Google devine mai „uman”
China are două milioane de angajaţi în „poliţia internetului”
Revoluţia cinematografică online din China: micro-filmele bat cenzura
Un comentariu
Pingback: Previziuni despre sfârşitul CENZURII. Ce spune preşedintele executiv al Google | Internet Televiziune