Un important retailer japonez online nu va mai vinde produse din carne de balenă sau delfin

0

Compania Rakuten, cel mai mare retalier japonez online de carne de balenă şi produse din fildeş, a anunţat că nu va mai vinde produse din carne de balenă sau carne de delfin, după ce Curtea Internaţională de Justiţie a cerut Japoniei să stopeze uciderea balenelor, făcută sub paravanul unei presupuse cercetări ştiinţifice, scrie The Guardian.

 

 

Compania japoneză a fost catalogată de către Agenţia de Investigaţie a Mediului (Environmental Investigation Agency – EIA) drept cel mai mare retailer de carne de balenă şi produse din fildeş (iar catalogarea nu vine într-un context pozitiv). Însă, potrivit site-ului companiei, aceasta nu va mai permite vânzarea produselor din carne de balenă şi de delfin începând cu data de 30 aprilie a acestui an. În acest fel, compania (sau cel puţin site-ul său) se conformează deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie care, în fapt, nu a limitat vânzarea de carne de balenă în Japonia, dar a solicitat Japoniei să nu mai ucidă balene în numele ştiinţei, când, de fapt, scopul vânătorii mamiferelor marine era pur comercial. Decizia Curţii a fost bine primită de mulţi activişti pentru stoparea uciderii balenelor şi a vânzării produselor din carne de balenă. Multă lume speră, de altfel, ca noua politică a retailerului japonez să se extindă curând şi asupra produselor din fildeş.

 

 

Înainte de acest anunţ, Rakuten avea peste 1.000 de reclame la produse din carne de balenă, în multe cazuri carnea provenind de la specii protejate – spre exemplu, specia minke, pusă sub protecţie din 1986, printr-un moratoriu internaţional privind vânarea balenelor. Însă Japonia a continuat să vâneze balene, susţinând că face asta în cadrul unui program ştiinţific. Curtea Internaţională de Justiţie a decis că Japonia nu a reuşit să demonstreze că este vorba, într-adevăr, de un program ştiinţific şi a cerut statului japonez să pună capăt activităţii. În plus, potrivit EIA, testele realizate pe produsele vândute de Rakuten au relevat că unele dintre ele (este vorba chiar de produse din carne de balenă) au un nivel de mercur de până la 20 de ori mai mare decât nivelul acceptat în Japonia, ceea ce înseamnă că şi sănătatea oamenilor este pusă în pericol, nu doar existenţa balenelor.

 

Sursa: The Guardian

Foto: IH

 

Puteţi citi şi:

Curtea Internaţională de Justiţie a ordonat Japoniei să stopeze uciderea balenelor

VIDEO Delfini şi balene, o filmare spectaculoasă realizată cu o dronă

India a interzis spectacolele cu delfini, considerate inacceptabile din punct de vedere moral

Delfin născut cu diformităţi, adoptat de balene

AUDIO Balena care imită vocea umană


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger