Un hacker activist din mișcarea Anonymous a primit 10 ani de închisoare

2

Jeremy Hammond, în vârstă de 28 de ani, a fost condamnat recent la 10 ani de închisoare pentru ”intruziunea dăunătoare, cu motivații politice, în computerele companiei Stratfor,” ”o firmă specializată pe informații geopolitice secrete, care oferă analize strategice și previziuni despre indivizi și organizații din întreaga lume.”

 

Jeremy_hammond1

 

Hacktivistul a șters fișierele și bazele de date ale companiei, a furat 5 milioane de emaliuri private și datele pentru 60.000 de conturi bancare ale clienților. Emailurile au fost trimise către WikiLeaks, iar conturile de card au fost folosite de Anonymous pentru a face donații frauduloase de circa 700.000 de dolari, către organizații non-profit din lume.

Apărarea lui Hammond, care a beneficiat de susținerea a mulți internauți care au semnat o petiție, dar care a adus în instanță și peste 250 de scrisori de susținere pentru tânărul american, a încercat să obțină o sentință de maxim 20 de luni de închisoare. Astfel, avocații au susținut că Hammond este whistleblower și că întreaga sa acțiune a fost menită să expună fărădelegile acestei companii, care pune în legătură entități private, instituții legale și agenții de servicii secrete. ”Am atacat producătorii și distribuitorii de echipamente militare, care profită de pe urma armelor folosite pentru progresul intereselor politice și economice ale SUA în afara țării și pentru reprimarea cetățenilor săi. Am atacat companii de servicii secrete pentru că acestea operează în ascuns pentru a proteja interese guvernamentale și corporatiste, cu prețul drepturilor individuale, subminând și discreditându-i pe activiști, jurnaliști și pe alții care încearcă să afle adevărul, diseminând informații false,” a declarat Hammond, citat de Wired.

Compania Stratfor, ale cărei baze de date au fost hackuite de Hammond în 2011, se ocupă oficial de vânzarea unor rapoarte de informații secrete cu relevanță geopolitică spre clienți din lumea întreagă, printre care se numără companii, jurnaliști și indivizi. Însă odată cu obținerea corespondenței Stratfor, a ieșit la iveală că aceasta era immplicată și în alte tipuri de misiuni, cum ar fi monitorizarea unor activiști care luptau împotriva unor abuzuri din partea companiilor private.

”Hammond este un recidivist în hacking de computere, care a fost implicat într-o operațiune masivă de hacking, în timpul căreia a adus prejudicii unui număr foarte mare de companii, indivizi și guverne, cu pagube estimate între 1 și 2,5 milioane de dolari, amenințând totodată siguranța publică și periclitând viața ofițerilor de poliție implicați și a familiilor acestora,” arată guvernul american într-un memorandum. Hammond a mai primit în 2006 o condamnare de doi ani pentru atacul paginii de web al unei organizații de extremă dreaptă, de unde a furat date de conturi bancare. Printre celelalte ținte ale atacurilor sale s-au mai numărat Academia Virtuală a FBI, Departamentul de Siguranță Publică din Arizona și numeroase firme producătoare de armament și echipament militar. Totodată, tânărul e recunoscut pentru implicarea în mișcările de activism liberal, fiind, totodată, colaborator al inițiativei Food Not Bombs.

Dacă va avea un comportament corespunzător, Hammond va putea ieși din închisoare în septembrie 2021.

Sursa: Wired

 

Puteți citi și:

Un angajat Reuters, acuzat că a ajutat Anonymous să vandalizeze un site de știri

Manifestul unei morți anunțate: Guerrilla Open Access

”Fiul meu a fost ucis de guvern,” spune tatăl activistului Aaron Swartz

Hackerii Anonymous susțin că au atacat serverele companiilor petroliere din Arctic


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger