Un hackathon internațional pentru femei, menit să spulbere dominația masculină din programare

1

Unele evenimente de programare au devenit atât de dominate de bărbați, că nu au nici măcar băi pentru femei, sau dacă au, sunt de regulă împărțite cu bărbații, din cauza inegalității sexelor, scrie Fastcoexist. Femeile primesc de obicei rolul de coordonator de echipă la astfel de evenimente și nu au ocazia să-și etaleze cunoștințele într-ale codului. Așa că au organizat Hackathon-ul Internațional pentru Femei, care a avut loc luna aceasta, pentru a doua oară, în Washington, DC.

Inițiativa i-a aparținut lui Cassidy Williams, o studentă care a început să-și facă deja un nume în domeniu, colaborând cu Microsoft pentru organizarea celei de-a doua ediții anuale a Hackathon-ului Internațional pentru Femei. La el au participat, în mare parte prin Skype, peste 2.000 de studente din 50 de locuri diferite din 11 țări. Ce a impresionat-o pe Williams a fost că unele participante și-au lăsat deoparte propriile proiecte pentru a le oferi asistență altora, ceea ce rar se întâlnește la astfel de evenimente. “Am fost la hackathoane unde oamenii furau laptopuri de competitivi ce erau”, spune Williams.

Microsoft Research a identificat patru teme despre care crede că explică de ce multe femei tinere se feresc de IT sau renunță pe parcurs la acest domeniu și a organizat hackathon-ul pentru a răspunde la multe din aceste provocări. Temele au fost: un mediu dominat de bărbați; natura abstractă și individualizată a primilor ani de licență în IT; mentalitatea că trebuie să dai multe rateuri până reușești, care șubrezește încrederea femeilor; percepția greșită că informatica nu are impact social și nu oferă soluții la marile probleme ale omenirii. Echipele au fost alese aleatoriu și au primit două provocări cu importanță socială.

Una dintre ele a fost dezvoltarea unei aplicații care să-i împiedice pe adolescenți să scrie sms-uri în timp ce conduc, cealaltă le-a încurajat pe participante să proiecteze intervenții care să le încurajeze pe femei să-și aleagă cariere în știință, tehnologie și inginerie. La final a existat și o componentă competitivă, dar cu un deadline flexibil care s-a întins până la o lună. Aflați mai multe pe Fastcoexist.

 

Puteți accesa și:

FOTO Tatuaje cu henna înlocuiesc părul pierdut de femeile care luptă cu cancerul

VIDEO Experiment: V-ați opri din drum să ajutați o femeie agresată?

Omul care locuiește într-o femeie imensă de beton


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger