Un grup de tineri a pus pe picioare Gratuitor, agregatorul de gratuități

4

De curând, m-am înscris la o universitate online ce organizează cursuri virtuale gratuite, predate de profesori cu ditamai cariera, care-și găsesc timp să stea în fața webcam-ului, alături de sute de internauți de prin cine știe ce colț al lumii. Toată procedura a durat câteva clicuri, în urma cărora am primit un mesaj: ”Ați fost admisă la cursul cutare”. Nu tu maraton birocratic pentru zeci de acte și ștampile și nici taxe peste taxe.

de Andra Matzal

Profesorul pe care l-am ales de la Coursera mi-a trimis apoi pe mail lista de lecturi și câteva înregistrări video în care explica, extrem de profi, ce așteaptă de la cursanți și ce ne putem aștepta noi de la el. În câteva zile, voi începe primul curs digital, pentru a studia ceea ce altădată ar fi necesitat un lung parcurs de validare, derulat în paralel cu o lungă cursă a nervilor și cheltuieli deloc neglijabile. Nu m-am înscris la Coursera pentru vreo altă diplomă la CV, ci pur și simplu pentru a discuta, în termeni relaxați, dar serioși totodată, subiecte care mă precoupă, cu oameni care împărtășesc interese similare. Cu toate astea, universitatea online urmează să își acrediteze cât de curând cursurile, pentru a fi recunoscute în sistemul oficial de învățământ.

În ziua de azi, din fericire, dacă ești interesat de cunoaștere – în orice formă ar fi ea, fie că e vorba de filosofii abstracte, de inginerie sau de învățarea unui  software -, șansele de a te perfecționa sunt cât se poate de democratice. Nu mă refer aici neapărat la educația clasică, făcută pe băncile școlii, cât la alternativele virtuale, puse la punct de noduri ale rețelei interesate de propagarea informațiilor și împărtășirea unor abilități. Universitățile online sunt din ce în ce mai numeroase și mai bine organizate, oferind oamenilor din întreaga lume șansa de a învăța ceea ce îi pasionează, indiferent de câți bani au în buzunare. La fel, poți face proiecte folosind softuri gratuite, poți citi milioane de cărți disponibile cu doar câteva clicuri, poți urmări pe YouTube cursurile unor profesori-guru de la marile universități sau poți găsi pe platformele digitale de troc lucruri de care ai nevoie prin casă. Cultura împărtășirii n-a fost niciodată așa de înfloritoare ca acum, mai ales în ceea ce privește sfera cunoașterii.

Cum însă uneori poate fi dificil să te orientezi între nenumăratele rezultate afișate de motoarele de căutare, vestea apariției unui site precum Gratuitor.ro este cât se poate de binevenită. Gratuitor.ro se ocupă de agregarea unor servicii gratuite culese de pe web, împărțindu-le pe mai multe categorii: de la educație, la media, sănătate, voluntariat sau business, până la software, animale, timp liber, evenimente sau donații. Cu alte cuvinte, cei câțiva oameni care au pus la cale proiectul centrealizează aici ofertele gratuite pentru diferite componente intrate în viețile noastre active. Autorii sunt, după cum explică Cosmin Cucoș, ”o mână de prieteni” care s-a hotărât să dea mai departe informațiile și experiențele care le trec prin mână și pe monitor și care dau o șansă celor care au nevoie de instrumente gratuite pentru a deveni mai bine pregătiți, mai informați, mai implicați. Lucian, Irina, Cosmin, Mădălin și Maria sunt cei cinci care, începând cu ianuarie, anul acesta, au lansat varianta oficială a Gratuitor.ro.

” Proiectul a început de la o discuție între prieteni, pe baza faptului că poți să faci cam tot ce-ți dorești și fără bani mulți sau deloc, dacă știi unde să cauți. Problema e că această căutare e destul de anevoioasă și atunci ne-am gândit cât de bine ar fi să existe un serviciu românesc care să adune toate gratuitățile astea într-un singur loc și să le facă accesibile. Și de-aici ne-a venit ideea de gratuitor – practic o asociere între motor sau agregator și gratuit,” spune Cosmin, care se ocupă, alături de alți colegi, de partea de dezvoltare a proiectului, dar și de cea tehnică, de comunități și de media. Dacă în noiembrie anul trecut site-ul a fost lansat în versiunea beta, începând de anul acesta e disponibil în varianta finală și, la o răsfoire a categoriilor disponibile pe pagina foarte accesibilă, cu design clar și aerisit, găsești foarte multe produse și servicii care te-ar putea ajuta sau interesa. Munca de filtrare o fac cei din echipa Gratuitor, care scotocesc Internetul în căutare de alternative gratuite la diverse nevoi sau probleme, iar apoi le centralizează pe Gratuitor.

”Se întâmplă că lucrurile importante sau de cele de care ai nevoie nu sunt neapărat si cele mai scumpe, iar de multe ori accesul la ele este liber prin bunăvoința sau intențiile altora. În plus, vrem să arătăm că există și o parte gratuită a Internetului, pentru care nu trebuie să renunți la etică /integritate sau să încalci reguli de copyright. Sunt foarte multe inițiative și oameni tari care au ceva de spus societății si nu cer nimic în schimb, iar lucrurile acestea merită promovate,” e de părere Cosmin. De altfel, Gratuitor.ro funcționează pe principiul unei comunități deschise: oricine este interesat de această zonă și cunoaște astfel de alternative este invitat să le share-uiască sau să le trimită echipei din spatele site-ului, pentru a fi agregate (pe site există rubrica de Sugestii, unde pot fi comunicate). Dacă, pentru moment, cea mai mare parte a conținutului este atent căutată și, de multe ori, testată de către cei din echipă, aceștia speră ca pe viitor majoritatea conținutului să fie generată de utilizatori. La aproape o lună de la lansarea oficială a site-ului, cele mai accesate categorii de pe Gratuitor sunt Evenimente, Software, Cursuri, Media și Timp Liber.

Întrebându-l despre cum vede diferența dintre serviciile și produsele străine oferite gratuit și corespondentul lor autohton, Cosmin spune că ”afară, cultura free  e bine proporționată între servicii oferite gratuit (de la servicii online, software, servicii umanitare, voluntariat, etc) și bunuri de consum, oferit în regim promoțional (mostre, freebies, cupoane, etc). La noi, conceptul e foarte firav, în conditiile în care și voluntariatul e considerat de mulți ca o pierdere de vreme. Din păcate, mai avem încă de învățat cum să apreciem lucrurile mărunte (dar de multe ori importante) care ne sunt dăruite, în condițiile în care totul costă. Așa cum am spuneam, sunt atâtea inițiative care aduc foarte mult societății, dar unul din efectele marketingului modern este că foarte puține din aceste lucruri ajung către public, deoarece fie au un buget mic de promovare (cum este și cazul nostru, de altfel), fie sunt acoperite de campanii comerciale mult mai agresive și cu bugete serioase. Dacă este să privim puțin și partea de freeware/open source software, atitudinea generală e de a lua totul de-a gata și gratis de pe Internet, iar impulsul de ‘a contribui’ în cadrul unei comunități/segment este, în general, slab. Prin ceea ce facem, noi ne propunem să creștem puțin nivelul de conștientizare în această zonă,” mai spune Cosmin Cucoș. 

Îm ceea ce privește serviciile gratuite pe care deja le-a folosit și pe care le recomandă și altora, Cosmin sugerează, de pildă, evenimentele organizate săptămâna de către cei de la Film Menu, care au proiecții de filme la UNATC. În ceea ce privește cursurile, recomandă Coursera (platformă pe care o recomand la rândul meu, merită cel puțin o parcurgere a ofertei). Unul dintre membrii echipei Gratuitor.ro folosește, de altfel, aproape un sfert din resursele agregate la categoria Software. Prin urmare, ideea conform căreia ceea ce e gratis ar trebui să fie și de o calitate îndoielnică, idee care și-a făcut loc în mentalitatea locală, ar trebui contrazisă prin cât mai multe experiențe reușite în ceea ce privește resursele deloc costisitoare. Vă invităm să le testați și să veniți cu noi sugestii despre alternative gratuite, altfel nu ne rămâne decât să ne lamentăm steril.


4 comentarii

  1. Si invatamantul “clasic” e gratuit, daca intrii pe locurile de la buget. In plus, ai ocazia sa-ti faci prieteni si sa cunosti oameni in general, chiar si din cei care nu-ti plac – un prof dificil este o experienta care ii invata pe studenti, mai tarziu, sa faca fata unui sef draconic. Cred e-learningul e un supliment bun, atat timp cat nu studiezi medicina sau alte discipline care necesita laboratoare. Dar toti ne bucuram cand primim un “cadou”.
    Lucrurile gratis de care ma bucur si care imi vin acum in minte sunt: wireless-ul neparolat, torrent-ul, pranzul la diverse evenimente, un pahar de vin la un vernisaj, micile atentii primite pe strada/in supermarket de la promoteri(de ex o mostra de detergent) si sa ma dau cu parfum in magazine cu cosmetice 🙂

  2. Pingback: Efectul Gratuitor | Das Cloud

  3. Pingback: Voluntariat, Conferinte, Cursuri … Informeaza-te despre evenimentele din orasul tau! | VOLUNTARIAT | ECOLOGIE | PLANTARI COPACI - Copaculmeu.ro

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger