Un grup de feministe a protestat pe covorul roșu de la Cannes

1

Revoltate de faptul că, dintre cele 22 de filme care concurează anul acesta la marele premiu Palme D’Or, niciunul nu este regizat de o femeie, grupul feminist francez La Barbe (Barba) și-a adus cinci reprezentante pe covorul roșu. Acestea au stat în ploaie, purtând bărbi false și pancarte cu mesaje de tipul ”Minunat!”, ”Vă mulțumesc!” sau ”Incredibil”, ironizând rafalele de complimente din jurul producțiilor prezentate în cadrul festivalului.

 

La Barbe adresase deja conducătorilor competiției o scrisoare în care reclamau absența cineastelor de la Cannes-ul din acest an, prezența exclusiv masculină în selecția finală stârnind proteste și în Statele Unite, unde a fost semnată o petiție care sancționează această disparitate.

Directorul artistic al festivalului, Thierry Fremaux, a sărit în apărarea cine-selecției strict masculine, susținând că nu alege filmele în funcție de autorii acestora. Organizatorii au oferit și o poziție oficială, prin care se afirmă că alegerea titlurilor s-a făcut ”indiferent de rasă, culoare, limbă, sex, religie sau orientare politică”.

 

Sursa: Boston Globe

Foto: Washingtonpost

 

 

 

 


Un comentariu

  1. deci dupa parerea lor ar fi trebuit incluse in selectia finala filme regizate de femei doar pentru ca erau regizate de femei? Parca in selectia finala erau incluse cele mai bune filme regizate de oameni, nu cele mai bune filme regizate de oameni din care unul musai sa fie femeie.. ce e trist e ca liderii acestor miscari realizeaza in primul rand absurditatea cererii lor si in al doilea rand realizeaza ca prin natura cererii e vorba tot de discriminare, care perpetueaza discriminarea, insa ma gandesc ca se fac bani frumosi pe actiuni de genul de la mari filantroape. sau ar trebui inventat un nou termen care sa denote faptul ca e vorba de filantropi de sex feminin si sa fie folosit exclusiv?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger