Un grup de copii a blocat un proiect de 900 de milioane de dolari pentru a salva o pădure de mangrove

0

Vara trecută, după ce buldozerele au început să culce la pământ copaci şi să alunge crocodilii din habitatul lor împânzit cu mangrove, pentru a face loc unui ansamblu de locuinţe şi magazine şi a unui spaţiu uriaş de promenadă, mulţi localnici din oraşul mexican Cancún au trecut la acţiune, scrie publicaţia Quartz. În septembrie, 113 copii din cadrul comunităţii au înaintat o plângere prin care au cerut unui judecător să oprească  proiectul în valoare de 900 de milioane de dolari, spunând că au dreptul prin constituţie la un mediu sănătos.

La 4 noiembrie, judecătorul cu pricina a aprobat cererea copiilor de a suspenda permanent proiectul, care ar fi urmat să afecteze aproape 70 de hectare de mangrove din regiune, însă cu condiţia ca cei mici să plătească daune de 1,2 milioane de dolari drept compensaţii pentru pierderile dezvoltatorilor. Avocaţii grupului de copii încearcă să convingă acum tribunalul că această plată nu ar trebui să se aplice minorilor. Acesta este primul proces din Mexic în care sunt susţinute drepturile colective ale unor copii în faţa unor interese corporatiste, cu scopul de a proteja mediul. Anul acesta, un grup de copii din SUA au intentat un proces pe baza unor argumente similare, pentru a determina administraţia Obama să treacă la acţiune în cazul schimbărilor climatice.

Proiectul care urma să afecteze pădurea de mangrove din Cancún a fost demarat de Agenţia de Turism din Mexic şi este derulat de mai bine de două decenii, timp în care activiştii de mediu au militat constant împotriva lui. Un purtător de cuvânt al agenţiei a spus pentru publicaţia mexicană El Economista că stoparea proiectului ar duce la pierderea unor investiţii în valoare de 900 de milioane de dolari. Mexicul are o suprafaţă cu mangrove mai mare decât majoritatea ţărilor, potrivit datelor oficiale, însă în ultimele trei decenii a pierdut 10% din ea. Pe măsură ce Cancúnul şi zona de coastă din apropiere, cunoscută sub numele de Riviera Maya, au devenit tot mai populare pentru turişti, pădurea mlăştinoasă şi densă din jurul lor, ce serveşte drept pavăză în faţa uraganelor, a început să fie înlocuită de hoteluri şi staţiuni.

„Dacă tăiem tot, vom muri”, spune Ana, o reclamantă în vârstă de patru ani, pentru Quartz. „Copacii ne ajută să respirăm”. Antonella Vazquez, mama ei, spune că e important ca cei mici să-şi facă auzită vocile chiar şi la vârste fragede, mai ales în contextul în care, generaţii la rând, mexicanii au avut o atitudine defetistă de genul „La ce bun? Nu se va schimba nimic”. În ritmul actual de dezvoltare imobiliară din Cancún, dacă fiica ei nu îşi spune cuvântul, în curând nu va mai rămâne cu nimic în jurul ei. „Pentru comunitatea din Cancún, protejarea mangrovelor este ceva ce ţine de supravieţuire”, spune Araceli Dominguez, activist de mediu în cadrul organizaţiei locale Grupo Gema. „Nu este vorba doar de romantismul ideii de proteja plăntuţe”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger