Un grup de cetățeni dă în judecată guvernul japonez, pentru a opri negocierile TPP

0

În timp ce Inițiativa Cetățenească prin care europenii cer oficialilor să pună punct tratativelor din jurul Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) a depășit 2,6 milioane de semnături, mișcarea împotriva acordurilor de acest gen se extinde și în Japonia. Un grup de cetățeni, condus de un fost ministru al Agriculturii, a dat în judecată guvernul japonez pe marginea Parteneriatului Trans-Pacific (TPP), un alt tratat comercial și de investiții între douăsprezece țări din regiunea Asia-Pacific, frate cu TTIP, susținând că acesta contravine constituției naționale.

1.063 de japonezi, conduși de Masahiko Yamada, fost ministru al Agriculturii, au înaintat un proces împotriva guvernului, pentru a contesta legitimitatea negocierilor din jurul Parteneriatului Trans-Pacific, în care este implicată și Japonia. Acorduri ca TPP și TTIP, despre ale cărui implicații directe asupra vieții cetățenilor puteți afla mai multe aici și aici, se prefigurează ca un cadru ce ar oferi corporațiilor puteri uriașe nu doar în fața oamenilor simpli, ci și a guvernelor.
Yamada, alături de ceilalți susținători, afirmă că participarea guvernului japonez la negocierile pentru TPP sunt neconstituționale. Printre ceilalți membri ai grupului care au dus această problemă la Curtea de Justiție din Tokyo se numără opt parlamentari japonezi, 157 de avocați, fermieri, scriitori, muzicieni și actori, precum și reprezentanți de sindicat și cooperative de consum. Pe lângă miza de a demonstra că guvernul încalcă constituția luând parte la negocierile TPP – invocând faptul că Parlamentul este singurul organ legislativ al statului și, prin urmare, singurul legitimat să aprobe prevederile oricărui tratat -, reclamanții cer despăgubiri individuale care echivalează cu 81 de dolari.
Una dintre principalele îngrijorări expuse de Yamada, care a fost ministru între 2009 și 2010 și care a părăsit Partidul Democrat după ce premierul din 2012 a decis ca Japonia să ia parte la negocierile TPP, vizează siguranța alimentară a japonezilor. Parteneriatul economic impune, printre altele, revizuirea legislațiilor naționale, astfel încât să se conformeze noilor norme economice acceptate, precum și introducerea unor noi ingrediente și substanțe chimice folosite în SUA, dar nu și în alte țări. Acest lucru va duce la scăderea standardelor sanitare, spune Yamada, iar consumatorii ar putea găsi pe piață produse alimentare care conțin pesticide nereglementate de Japonia. ”Va trebui să oferim dovezi științifice că aceste pesticide sunt nocive, dar între timp, oamenii le vor consuma. Nu doar că TPP va pune presiuni pe agricultura Japoniei, ci va acționa împotriva garanțiilor constituționale de a oferi oamenilor acces constant la hrană și dreptul muncitorilor agricoli de a-și câștiga pâinea din agricultură,” a mai spus fostul ministru.

În România, platforma de-clic.ro derulează campania națională StopTTIP de strângere a semnăturilor împotriva Parteneriatului. Pentru a contribui la atingerea cvorumului de țară – necesar validării inițiativei cetățenești la nivel european -, puteți semna petiția aici.

Sursa: CapitalPress


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger