Un ghips scos la imprimanta 3D ar putea accelera cu 40% vindecarea oaselor

0

Imprimarea 3D ne oferă, deja, tot felul de obiecte – de la arme la lămpi sau haine, papuci, scaune, chiar și case, piese pentru avioane sau diverse alte componente ori părți ale corpului uman. Acum, există și un ghips imprimat 3D, care pare desprins dintr-un film SF, dar care ar putea accelera vindecarea oaselor rupte cu 40%.

 

 

Ghipsul a fost conceput de către designerul Deniz Karahasin cu ajutorul tehnologiei imprimării 3D și al ultrasunetelor. Osteoidul (căci așa este numit) are nevoie de numai 20 de minute pe zi să acționeze asupra osului rupt pentru a grăbi vindecarea acestuia. Metoda este simplă: pe piele sunt fixați niște conductori (LIPUS – ultrasunete cu pulsație de joasă intensitate), chiar pe osul afectat și lăsați acolo pentru intervalul de timp menționat. Zona este ținută fix cu ajutorul ghipsului special imprimat 3D. Conceptul a câștigat secțiunea Imprimare 3D/design de produse în cadrul 2014 Golden A’Design Award.

 

 

stire 23 apr ghips 3

 

Pentru ca ghipsul să fie perfect pentru pacient, fie că e vorba de o mână sau un picior, zona în care se află osul rupt este scanată cu un scaner special 3D conceput pentru corpul uman. Informația astfel obținută este transferată unui program de modelare, care o transpune (cu ajutorul unor algoritmi și al unui mecanism care fac să apară spațiile osteoidului) în produsul final, alături de componentele necesare pentru conexiunea cu conductorii LIPUS. Produsul final (ghipsul osteoid medical) nu este doar eficient, ci și estetic.

Mai multe detalii: 2014 Golden A’Design Award

Sursa și fotoInhabitatGizmodo

 

Puteți citi și:

Primul caiac imprimat 3D din lume este funcțional

Piese de schimb pentru avioane de luptă, scoase la imprimantă 3D

Un român, pe locul 5 la o competiţie mondială de imprimare 3D

Urechi umane scoase la imprimantă 3D

Prima puşcă din lume scoasă la imprimanta 3D – test de funcţionare

Ceas din secolul 17, recreat prin imprimare 3D

NASA a imprimat 3D o parte din motorul unei rachete


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger