Un gheţar din Peru s-a înjumătăţit în ultimii 23 de ani

0

Un gheţar de pe Muntele Huaytapallana din Peru a rămas cu jumătate din suprafaţa de gheaţă în ultimii 23 de ani, au anunţat oficialii, reiterând îngrijorările privind efectele schimbărilor climatice asupra resurselor de apă, informează Yahoo News.

“Cercetările ştiinţifice recente arată că între iunie 1983 şi august 2006, gheţarul şi-a pierdut 50% din suprafaţa de gheaţă”, spune Erasmo Meza, manager al resurselor naturale în regiunea Junin.

El a spus că micşorarea de 5 kilometri pătraţi de gheaţă de pe Huayatapallana, ai cărui lacuri şi gheţari sunt obiective turistice foarte populare, este efectul încălzirii globale şi aduce probleme în agricultură, furnizarea de apă potabilă, sănătate şi diminuarea dezastrelor.

Pentru a preveni deteriorări ulterioare ale muntelui de 5.557 de metri, autorităţile au demarat un proiect de declarare a muntelui regiune naturală conservată, o măsură care ar preveni implicarea unei companii miniere care face studii de fezabilitate în zonă.

Anzii deţin peste 100 de vârfuri de peste 5.000 de metri, fiind supranumiţi “acoperişul Americilor”. Un raport din 2009 al Băncii Mondiale arată că în ultimii 35 de ani, gheţarii din Peru s-au micşorat cu 22%, ducând la o scădere cu 12% a rezervelor de apă potabilă.

Raportul mai avertizează că gheaţa permanentă care acoperă vârfurile muntoase din Anzi ar putea dispărea în următorii 20 de ani dacă nu se iau măsuri de combatere a schimbărilor climatice.

Unul dintre cei mai ameninţaţi gheţari este Pastoruri, care se află la 5.200 de metri înălţime, în Parcul Naţional Huascaran, în nordul ţării, unde se află şi Muntele Huascaran, cel mai înalt punct din Peru – 6.768 de metri.

Foto: Flickr / r-z

Citiţi şi:

Topirea gheţarilor din Anzii argentinieni a scos la iveală corpurile a trei copii incaşi de acum 500 de ani

Ushuia, oraşul de la Capătul Lumii

Perito Moreno,  singurul gheţar activ din lume

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger